Hoe gaan de komende verkiezingen het migratiebeleid in België beïnvloeden?
Dit is een vraag die al enkele tijd door mijn hoofd spookt. Ik doe alvast de stemtest om wijzer te worden. Eerste vraag bij stemtest Europese verkiezingen; “NGO’s mogen geen migranten op zee meer redden”. Hier word ik even stil en verward van. Ik probeer te begrijpen wat deze vraag kan betekenen. Hoe onmenselijk en afschuwelijk koud zou onze maatschappij worden indien mensen in nood botweg aan hun lot worden overgelaten. Een drenkeling laten verdrinken, een uitgehongerde vluchteling eten ontzeggen, een kind geen warmte en geborgenheid geven,….nee, dit druist volledig in tegen mijn waarden en normen. Ik word nieuwsgierig om te begrijpen hoe onze politieke partijen dit zien en lees dat vluchtelingen moeten gestopt worden vooraleer ze beginnen aan hun onveilige overtocht in rubberbootjes. tja, was de oplossing maar zo eenvoudig. Jammer genoeg word ik niet wijzer met dit antwoord en hoop heel erg dat NGO’s een hand blijven uitreiken aan hen die hun leven riskeren voor een droom.

Welke erfenis laat ik na?

“Beste politici,
de keuzes van toen tekenen de wereld van nu. Toon moed en bepaal mee de wereld van morgen.”

Naar aanleiding van de verkiezingen heeft 11.11.11 4 korte filmpjes gelanceerd met oud politici die terugkijken op hun carrière.
Voormalig Europees president Herman Van Rompuy kijkt met spijt terug op het falen van het migratiebeleid tijdens de vluchtelingenstroom in 2015. Geen enkel Europees land wou tijdens de migratiecrisis in 2014 Italië helpen om mensen op zee te redden. In 2015 is ook Italië hiermee gestopt en toen kwam er het drama waarbij 900 mensen zijn verdronken.
Is het nu echt nodig dat er zulke drama’s gebeuren vooraleer Europese landen solidair willen zijn?
Dat is de vraag die iedereen zich ongetwijfeld stelt.
Daarom roept 11.11.11 politici op om doordachte keuzes te maken en geen beslissingen waar we later spijt van krijgen.