Op 14/10 brengen we onze stem voor de gemeenteraad uit. En alle ogen zijn gericht op Antwerpen. Ook vele jongeren laten hun politieke stem dit jaar voor de eerste keer horen. Twee jongeren met een totaal andere visie op politiek gingen met elkaar in debat over de momenteel grootste partij in Antwerpen; NVA.

Loïc (23) zit in zijn laatste jaar journalistiek aan de AP Hogeschool en stemt resoluut op Bart De Wever en dus ook op N-VA. “Ik hoop dat De Wever de komende zes jaar zijn beleid kan doortrekken.  Antwerpen heeft sinds 2012 een positief elan gekregen. Hier moeten we mee verder.”

Fran (20), tweedejaars studente Geschiedenis aan de UA, denkt daar volledig anders over. “Het is tijd dat het strenge discours van de N-VA een halt wordt toegeroepen. Ik wil vertegenwoordigd worden door een burgemeester die verbindt, daar heeft Antwerpen als meest multiculturele stad van Vlaanderen nood aan, maar dat zie ik niet bij De Wever”

 

 

 

Veiligheid

Loïc: “Ik voel mij héél veilig in deze stad, het kan altijd beter, maar we zijn op de goede weg. Meer blauw op straat is volgens mij ook niet de optie. Het stadsbestuur heeft geïnvesteerd in meer camera’s en dat is een goede methode om controle over bepaalde problemen te krijgen.

Fran ziet de veiligheid in de stad minder positief. “Constant wordt er een gevoel gecreëerd dat we niet veilig zijn in onze eigen stad. Een excuus om de stad om te toveren tot een strenge, bijna ‘politiestaat’. Ik vraag me dan af of die extra politie wel tot meer veiligheid leidt. Waar is de agent in de straat die weet wat er zich afspeelt in de buurt? Er is constante controle, maar de kloof tussen politie en de burgers is alleen maar groter geworden.”

Mobiliteit

“De afgelopen zes jaar is de mobiliteit van Antwerpen er alleen maar op vooruit gegaan”, vertelt Loïc, “Het stadsbestuur heeft moeilijke beslissingen moeten nemen zoals de Oosterweel, de knip in de Leien,… Maar dat zijn investeringen waar we later de vruchten van zullen plukken.

Ik ben ook een grote fan van de rode stadsfietsen, de A-Vélo’s, maar ik denk wel dat het héél duidelijk is dat Antwerpen geen fietsstad is.” Frans’ mening staat daar resoluut tegenover: “Ik vind dat voetgangers en fietsers op de eerste plaats moeten komen. Je zou alles te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer moeten kunnen doen. De stad heeft al een goede zet gedaan met de lage emissiezone, maar Antwerpen moet een stap verder durven gaan. Als het aan mij zou liggen, wordt de binnenstad van Antwerpen autovrij. Als fietser merk ik elke dag hoe onveilig het is om door de Antwerpse binnenstad te fietsen.

We staan met Antwerpen wel op de zevende plaats op de Copenhagen-index (index die de fietsvriendelijkheid van een stad weergeeft red.), toch bevind ik me dikwijls in een gevaarlijke verkeerssituatie, net zoals zovele Antwerpse fietsers. Er zijn misschien veel fietsers, maar dat betekent niet dat we daarom ook veilig kunnen fietsen.”

War on drugs

“Qua drugs heeft De Wever een stevige aanpak getoond.  En dat vind ik eigenlijk goed.” Zegt Loïc. “Helemaal niet!” reageert Fran onmiddellijk. “Door de kleine dealers op te pakken, wat De Wever inderdaad ook echt gedaan heeft, duwt hij de kleine gebruikers veel sneller het donkere milieu in. Oké natuurlijk moeten deze mensen aangepakt worden en het is goed dat hij ze van straat haalt, maar ik vind dat er eerst nagedacht zou moeten worden over een oplossing voor de mensen die gebruiken. De burgemeester zou hen een hand moeten uitreiken, hen proberen helpen, in plaats van ze bang te maken en steeds verder in de drugswereld te laten verdwijnen.”

“Ik denk niet dat dat zou helpen.” aldus Loïc. “Een harde aanpak is echt wat Antwerpen nodig had, alleen zo kunnen we een duidelijke boodschap sturen naar de rest van Vlaanderen dat drugs hier niet getolereerd wordt. De klein garnalen zijn van het straat gehaald en dat is een positieve zaak denk ik.”

“Maar ik denk wel dat die plekken onmiddellijk terug opgevuld zullen worden”, reageert Fran. “Er zullen altijd nieuwe criminelen zich aanbieden, dit is niet de juiste permanente oplossing.”

“Berbers en terroristen”

Loïc: “Dat hij een scherpe tong heeft weet iedereen. Wat er door die scherpe tong gezegd wordt is iets helemaal anders. Ik ben het er zeker mee eens dat hij mag zeggen wat hij denkt, dat apprecieer ik, hij zegt gewoon zijn gedacht. Maar ik ben zeker niet akkoord met al zijn stellingen zoals bijvoorbeeld zijn uithaal naar de Berbers uit Borgerhout, al had hij misschien wel gelijk.”

“Sorry, maar als je burgemeester bent van zo’n  multiculturele stad dan vind ik niet dat je kan wegkomen met zo’n uitspraken,” zegt Fran. “Je bent burgemeester voor àl de inwoners, niet enkel voor diegene die je aanstaan. Ik vind het inderdaad ook oké dat hij zegt wat hij denkt, maar dat moet in zulke positie op een diplomatische manier. Ik kan niet snappen dat NVA op die manier naar het volk toe communiceert, dat schiet bij zoveel mensen in het verkeerde keelgat!”