Cataloniëkenner Christophe Bostyn over de Catalaanse vrijheidsstrijd

Hoe kijkt Christophe Bostyn, Vlaamse politicoloog, naar het proces tegen de Catalaanse separatisten? In Barcelona, waar hij woont en werkt, treffen we hem in een Belgisch café. Hij vuurt er af op de Spaanse politiek. “Wij hebben geen hoop op de vrijspraak,” zegt de Vlaming, “alle beschuldigingen zijn gebaseerd op pure verzinsels.”.

Christophe Bostyn

“De beklaagden worden in Madrid vervolgd voor rebellie en opstand.” vertelt Bostyn met een biertje in de hand. Een bezoek aan het Belgisch café Lambicus in Barcelona voelt voor hem als een terugkeer naar huis. De Gentse politicoloog werkt sinds vier jaar als stafmedewerker internationale relaties bij de vzw Assemblea Nacional Catalana (ANC). Die Catalaanse organisatie betoogt tegen de onrechtmatige behandeling van de onafhankelijkheidsstrijders in Catalonië. “Iedereen weet dat de betogingen steeds feestvol, vreedzaam en zonder incidenten verlopen”, zegt Bostyn, “We kunnen de opgesloten separatisten uiteraard niet uit de gevangenis halen.”.

In afwachting van de uitspraak op het proces staat Catalonië in rep en roer. Naast het protest van ANC kleuren gele lintjes het straatbeeld in Barcelona. Die lintjes zijn een steunbetuiging aan het adres van de separatisten. De Catalanen blijven strijden voor de onafhankelijkheid, ze denken niet aan opgeven. “Catalonië is inderdaad beter af als onafhankelijk land. Dan kunnen ze de zaken zelf regelen”, stelt Bostyn. Maar hij blijft realistisch: “Toch denk ik niet dat de regio zich in de komende vijf jaar zal kunnen afscheuren van Spanje.”.

Radio

Het thema van het nieuwsbericht is de deelname van Carles Puigdemont aan de Europese parlementsverkiezingen. Historicus Vincent Scheltiens vertelt meer over de slaagkansen van Puigdemont.

TV

Hieronder een kort interview met Vincent Scheltiens over de huidige situatie in Catalonië.