Het is ondertussen al de vierde week van het academiejaar, en ook al zitten sommigen onder jullie nog steeds in de ontkenningsfase: dat studeren zit er toch aan te komen. Natuurlijk is het nu nog warm, kun je nog veel buitenkomen en loeren de examens nog net niet om de hoek maar voor je het weet is het weer tijd voor binnen zitten, boeken, stress en nalu’tjes.

Ja, beste medestudent: je zit binnenkort in de blok. En eens die akelige periode aanbreekt, ben je maar beter goed voorbereid. Daarom staat onze post vandaag in teken van studeren. Met verduidelijking: waar ga jij je uren zwetend achter je boeken spenderen?

Wij testen drie verschillende mogelijkheden voor je uit!

Als eerste optie hebben wij: je kot. De “thuis weg van thuis” die voor velen de meest voor de hand liggende optie is wanneer het op studeren aankomt.

Pro Contra
+        Je kan er letterlijk overal studeren: van je bed, tot je zetel, gewoontjes aan je bureau of zelfs op je keukenvloer als je die hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos

+        Je hoeft die joekels van een wallen niet te verstoppen, kleren -of voor de dames onder jullie: een beha- aantrekken is ook al overbodig.

+        Eten is altijd binnen handbereik. Mits je naar de winkel gegaan bent natuurlijk.

+        Je bespaart jezelf de vermoeiende toch naar een openbare studieplek.

–          Alles wat je anders verstrooiing biedt buiten de blok is nu ook binnen handbereik, wat de kans op afgeleid worden aanzienlijk groter maakt.

–          Je zal snel gaan stinken, want we hoeven er niet om te liegen: als je de deur niet uit moet is douchen nu eenmaal niet prioriteit nummer één.

–          Je raakt in een sociaal isolement. Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren, en ook jij hebt je sociaal contact en portie liefde en steun nodig.

–          Hoe kleiner je kot, hoe sneller die vier muren op je af zullen beginnen komen.

 

Naast je kot is er natuurlijk altijd nog: de koffiebar. Antwerpen is het walhalla van deze hipstercafeetjes, en het zal je dus niet verbazen dat veel studenten tijdens hun blokperiodes met laptop en boeken daarheen trekken.

Pro Contra
+        Er hangt een ongedwongen en gezellige sfeer, waardoor het studeren net iets minder stresserend aanvoelt.

+        Groot pluspunt voor de mensen die beter werken met achtergrondgeluid: ga op zoek naar een koffiebar waar ze weten wat goede sfeermuziek is!

+        Je kan de hele tijd genieten van lekkere cappuccino’s, straffe espresso’s of hippe flat white’s. Ook taart en cake is altijd aanwezig.

+        Aan sociaal contact geen gebrek, er zal vast en zeker wel iemand zijn die op een moment van pure wanhoop een babbeltje met je zal willen slaan. Ookal is het dat omaatje met haar kruiswoordpuzzel.

–          De plaatsjes zijn vaak beperkt, en zo ook de stopcontacten. Houdt jouw laptop het niet zo lang vol, dan is de koffiebar misschien geen perfecte plaats.

–          Niet iedereen komt hier om te studeren. Op stilte en begrip van je medekoffiedrinkers reken je dus best niet.

–          Al die koffie en taart, dat loopt op. Je zou je bankrekening weleens snel kunnen zien dalen.

–          Niet alle koffiebars zijn er fan van dat jij er de hele dag rondhangt. Kijk dus even de kat uit de boom. Je zal na een kleine glimp naar binnen al snel merken of het er studentproof is of niet.

 

Kunnen de eerste twee opties je niet bekoren, kan je nog steeds over een andere boeg gooien, namelijk: Study360. Dat is een organisatie die iets apartere plaatsen openzet voor de Antwerpse student, enkel en alleen tijdens de blok- en examenperiode. Je registreert je volledig gratis op hun website, waarna je een inlogcode krijgt. Met die inlogcode kan je gaan studeren op de gekste plekken in Antwerpen. Onder meer het Letterenhuis, het MAS, de bovenverdieping van het SDworkx-gebouw, Aquafin, de Bourla Stadschouwburg en het Red Star Line-museum openen voor jou hun deuren. Check wel even de beschikbare plaatsen en de openingsuren via de site, die variëren per locatie. Eens aangekomen meld je je aan en ben je vertrokken.

Pro Contra
+        Er heerst een algemene stilte op de studieplekken, je kan er dus in alle rust jouw boeken in je opnemen.

+        Koffie, water en thee worden je gratis aangeboden. Het enige wat jij moet doen is je eigen tas meebrengen.

+        Je ziet weer eens wat anders. De meeste plekken zou je nooit betreden moesten ze niet openstaan voor study360.

+        Je zit met zoveel studenten samen, dus wie weet leer je er wel de man/vrouw van je leven kennen tijdens een pauze in de ontspanningsruimte? Who needs Tinder anyway?

+        Vreemde ogen dwingen. Zien studeren, doet studeren. Je hebt toch geen zin om je schuldig te voelen omdat jouw buurman zich uitslooft en jij voor de zoveelste keer door Facebook scrolt?

–          Een plaats bemachtigen op je favoriete locatie kan soms moeilijk zijn, vroeg opstaan om zeker te zijn van je tafel is bij sommige plekken een must.

–          De roltrappen van het MAS maken erg veel geluid. Als je dus wil studeren met uitzicht op de boot van Gertje, hou je best rekening met het bijbehorende achtergrondlawaai.

–          Sommige locaties gaan al toe om 16u. Als je dan langer wil doorblokken verander je dus best naar een andere plek, maar vind daar maar eens de motivatie voor natuurlijk.

–          Je hebt geen eten binnen handbereik, tenzij je dat zelf ’s ochtends klaarmaakt en meeneemt. Er zijn enkele vestigingen die eten aanbieden maar dat zijn eerder uitzonderingen.

 

Waar jij je tijd in januari en juni dus zal slijten, is geheel aan jou om te beslissen. Maar hopelijk brengen deze tips je toch iets dichter bij het halen van die eerste zit!