Terwijl de meeste nog aan het nazomeren zijn, zitten wij al terug met onze neus in de boeken. De bergen huiswerk worden groter, de aantal uren slaap worden minder en we gaan weer elke weekdag braaf naar school, maar… hoe geraak jij eigenlijk op school? Om jou beter op weg te helpen, vergelijken wij onze favoriete bikeshare opties.

 

Wie? Wat?

In Antwerpen ben je beter af met de fiets dan eender welk vervoersmiddel. We vergelijken de fietsen van Cloudbike en de Antwerpse Velo’s met elkaar. De meeste mensen die geregeld buiten komen, zijn waarschijnlijk wel bekend met de Antwerpse stadsfietsen. De Velo is een initatief vanuit de stad en dat merk je aan hun typische rode kleur. De Cloudbikes waren een antwoord op de destijds lange wachtijden van de Velo abonnementen.

 

Cloudbike

Antwerpse Velo

De look

Beide fietsen zien er uniek en speciaal uit. De Cloudbikes hebben een heel opvallende lichtblauwe kleur, die meteen in het oog springt als je op zoek bent naar een fiets. De fiets bestaat uit een stevig skelet, twee brede banden en een mandje. De stadsfietsen daarentegen zijn rood, hebben iets dunnere banden en een soort van bagagerek vanvoor op de fiets. De Velo’s haal je op in een Velo-station, terwijl Cloudbike werkt met dropzones.

 

 

Hoe werkt het?

De Velo’s kan je gebruiken met een kaart. Via de Velo-applicatie voor je smartphone kan je nagaan waar een station is en hoeveel fietsen er beschikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor Cloudbike. Er is dan wel geen station, maar via een gps in de fiets kan je zien waar er een dropzone is en hoeveel beschikbare fietsen er zijn. Daarnaast heb je de applicatie ook nodig om je fiets te openen en te sluiten. Cloudbike werkt dus niet met een kaart.

 

De prijs

Beide fietsdiensten hebben hun eigen prijsformule. De Cloudbikes komen er als duurste uit, maar misschien heb je dat er wel voor over. Bij Cloudbike heb je de optie om zonder abbonement tegen een betaling van €0,05/minuut te fietsen. Wil je een Cloudbike reserveren? Dat kan voor €12 per reservatie.

 

Velo Cloudbike
Dagpas €4 €6
Week €10 *
Abbonement €49/jaar €20/3maanden

 

Wie netjes de regels volgt, weet nu hoeveel een abbonement zal kosten, maar wat als je per ongeluk de fietsen iets langer gebruikt dan het eigenlijk mag? Ook de boetes zetten we even in een mooie tabel.

 

Velo – 30 min. Cloudbike – 40 min.
1stehalfuur extra + €0,5 + €1
1ste uur extra + €1 + €2
Na 90 minuten extra €5/per aangevangen uur €5/per aangevangen uur

 

Kwaliteit

Daar Velo goed scoort bij de prijzen, scoort het minder bij de kwaliteit. De fiets is veel lichter dan die van de concurrent en de dunne banden, zorgen voor enorme schokken. Het bagagerek is geen aanrader als je over een kasseienweg fiets. De Cloudbike is iets steviger en schokdempend. Dat komt omdat het een zwaardere fiets is met bredere banden. Het mandje is wat vrouwelijker, maar komt goed van pas. Cloudbike hecht net iets meer belang aan het comfort van de fietser. Zo hebben ze deze zomer een groot deel van hun zadels vervangen door schade ten gevolge van het zomerse weer. Hier is de Cloudbike een duidelijke winnaar.

 

Conlcusie

Kies je voor een goedkope mogelijkheid om door de stad te fietsen? Dan is de Velo jouw beste optie. Er zijn er meer in omploop, dus je bent zekerder om een fiets te kunnen gebruiken. Heb je liever meer comfort? Dan kies je beter voor Cloudbike. Je krijgt net dat tikkeltje meer in ruil voor een duurder prijskaartje, maar misschien is het dat wel waard voor jou.