Gisteren was er in Antwerpen de stille mars als protest tegen seksueel geweld. 15 duizend mensen wandelden mee. Helpt zo een stille mars wel om zo een groot probleem aan te pakken? Wij trokken de straat op om te pijlen naar wat de mensen er van vonden.

Marijne

Heeft de stille mars tegen seksueel geweld iets geholpen?

“Ik vind het eerst en vooral een verschrikkelijk voorval van wat er gebeurd is met Julie Van Espen. Geen enkele vrouw zou zoiets mogen ervaren, daarom vind ik het een heel goed initiatief. Een boodschap tegen geweld en seksisme moet ook geweldloos, anders word je hetgene waar je tegen protesteert. Daar zit ook de sterkte van de boodschap, dat het geweldloos gebeurd is. Ik hoop in ieder geval dat de boodschap is aangekomen bij de mensen. Want naar mijn mening is er meer een mentaliteitswijziging nodig bij de mensen dan een politieke beslissing die genomen moet worden.”

Myriam

Heeft de stille mars tegen seksueel geweld iets geholpen?

“Hopelijk wel, ik heb alvast mijn steentje bij gedragen door mee te wandelen in de stille mars. Ik leef enorm hard mee met Julie van Espen en haar familie. Zelf heb ik ook een dochter van 13 jaar en zou ik het verschrikkelijk vinden moest haar hetzelfde lot te wachten staan als Julie van Espen. Er moest sowieso iets gebeuren, de stille mars was een begin. Hopelijk was dit niet de laatste actie tegen seksueel geweld want seksuele frustraties tegenover vrouwen is een fundamenteel probleem in onze maatschappij. We moeten ons allen herenigen en opstaan tegen seksueel geweld.”

Brian

Heeft de mars tegen seksueel geweld iets geholpen?

“Het zal zeker geen kwaad hebben gedaan en het is een begin. Het is wel nog altijd maar een stille mars natuurlijk. Ik denk dat dit probleem een politiek oplossing vraagt, bijvoorbeeld door middel van campagnes tegen seksueel geweld. Als het alleen maar bij deze ene mars blijft zal iedereen het weer binnen de kortste keren vergeten zijn en zal het probleem zich blijven voordoen.”