Nog een andere nieuwszender die gesloten wordt in Venezuela. Ik weet wat je denkt, heel ver van mijn bed, waarom zou ik bezorgd worden over zo een land? Mijn antwoord daarop is: als je nog steeds denkt dat het ver weg is, is het nog niet te laat.

 

Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste schatten van onze samenleving. Of moet ik zeggen van de mensheid? Het feit dat we vrij zijn om te denken zoals we willen en te laten zien hoe we ons voelen over een bepaalde situatie of persoon is een verbazingwekkend recht dat nooit mag worden ontkend. Veel mensen vergeten dat het  helaas geen universeel recht  meer is. In veel landen zijn mensen beroofd van het recht om te uiten hoe ze ontevreden zijn met hun politieke, sociale of religieuze systemen.

 

Dit onderwerp is een beetje gevoelig voor mij, maar ik denk nog steeds dat het gedeeld moet worden  met de wereld, niet alleen om hulp te vragen of het bewustzijn te verhogen, maar om de andere landen te helpen niet deze fouten te maken. Ik woonde mijn hele leven in een land waar de vrijheid van meningsuiting een wens is die iedereen heeft. Die vrijheid was vele jaren geleden afgenomen van ons. Tot nu toe zijn we er nog niet in geslaagd haar terug te krijgen. De situatie inspireerde mij om een ​​verteller en een toekomstige journalist te worden. Zelfs wetend dat mijn werk  waarschijnlijk gecensureerd zou worden of zelfs helemaal niet in circulatie gebracht zou worden. Mijn liefde voor woorden, talen en verhalen werd mijn droom om een ​​schrijver en een journalist te zijn. Maar waarom zit ik dit allemaal te vertellen? Er zijn drie redenen. Allereerst, de Venezolaanse regering heeft vorige week het signaal verwijderd van een nieuwszender die de waarheid over wat er gaande was in ons land en in de wereld bracht. Dan mijn diepe bezorgdheid over Trump en zijn oorlog tegen de journalistiek. En last but not least de droom waar ik mee wakker werd deze ochtend.

 

Laten we beginnen met de man die iedereen hier al waarschijnlijk beu is, Trump. Naar mijn mening is het allemaal begonnen op dezelfde manier. De Venezolaanse president Chavez werd in 1999 verkozen omdat hij beloofde met zijn, naar mijn mening, lege charisma een wijziging in zijn land te maken, mijn land. Niet alleen heeft hij zijn beloften nooit gehouden, maar zijn honger naar macht en geld leidde ons land naar de diepe afgrond waarin het zich nu bevindt. Beetje bij beetje begon hij de aanval op de pers en journalistiek. Die begonnen hun kritiek te uiten tegen het regime dat meer en meer fouten begon te maken. Toen begon hij dingen te veranderen zoals onderwijs, pensioen, stemrecht. Onwetendheid heerste toen en nog steeds. Bijna twintig jaar,na zijn nalatenschap van angst en terreur tegen de vrijheid van meningsuiting, zijn commando’s nemen Chavez zijn politieke overtuigingen als  de enige waarheid . Journalisten worden elke dag gedood, gedeporteerd of mishandeld, zelfs de internationale pers. Trump is begonnen hetzelfde te doen. Ik denk dat de acties van de president Donald Trump moeten worden beoordeeld met de nodige voorzichtigheid en voorzorg. Amerikanen moeten verder kijken dan hun grenzen om te zien welke fouten  wij en vele andere landen in de wereld hebben gedaan en wat er gebeurt als het uit de hand loopt.

 

“CNN en Español “ had deze woensdag haar laatste uitzending in Venezuela. De overheid heeft alle tv-kabel distributeurs het signaal van de laatste objectieve bron van informatie in het land afgenomen. Een ernstig journalistiek bedrijf dat de burger informeert over wat er gebeurde in hun  land en buiten hun grenzen. Journalisten werden gedeporteerd, mishandeld en riskeerden zelfs hun werkuitrusting te verliezen. De journalisten waren niet afgeschrikt en bleven hun verhalen brengen. Dat is wat de journalistiek betekent voor mij, maar voor de overheid is het een duidelijke bedreiging.

 

Dat brengt ons bij mijn droom. Vanmorgen werd ik wakker met een droom waarin ik de problemen in mijn land kon oplossen. Een droom waarin ik probeerde om ideeën te verkopen om de economie te verbeteren. Dat deed mij denken, wat doen mensen in de politiek? Hoe is het mogelijk dat een 21-jarige dat kan, met zoveel oplossingen komen, terwijl de mensen die echt de verkiezingen gewonnen hebben dat niet kunnen. Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan en dat de politiek niet gemakkelijk is, maar doen ze echt wel de moeite? Zijn ze zo verblind door macht en geld? Waarom voor corruptie kiezen boven het gebruik van je kracht om het land dat u gebaard heeft en gevoed heeft te helpen? Het zijn altijd de verkeerde mensen die de juiste baan krijgen om anderen te helpen.

 

Neem even de tijd en denk na. Heb jij vrijheid van meningsuiting? Koesteren en beschermen en als ze proberen haar van je af te nemen, vechten! Laat niemand dat van je afnemen. Heb jij een positie waarin je een verandering kunt realiseren en anderen helpen? Gebruik het, doe er wat mee; als je voelt dat je niet kunt, geef het dan aan iemand die dat wel kan. Geld? We worden allemaal begraven zonder. We praten over oplossingen voor problemen, maar we blijven onze eigen belangen altijd voor alles zetten.