De Antwerpse fietsdienst Velo breidt uit met 112 stations en dus 1350 extra fietsen, elke laatste vrijdagavond van de maand vindt een Critical Mass Bike Ride plaats. Meer dan honderd mensen fietsen samen een route naar het Theaterplein om de fiets in de kijker te brengen.
Op 23 november ondertekende de Vlaamse regering een klimaatresolutie die de fiets (en andere alternatieven) boven de auto plaatst.
In die tijd is de fiets ook verder geëvolueerd. Diverse fietsen zie je steeds meer opduiken in het straatbeeld. Wat zijn die nieuwe fietsen?

Bakfiets

Een transportfiets die vroeger handig was voor vervoer van goederen, maar nu populair is als een alternatief voor de auto. Gezinnen kunnen hiermee hun kinderen naar school brengen zonder in de ochtendfile hun tijd te verspillen.

De huurfiets

Ideaal voor mensen die geen eigen fiets willen, maar wel door de steden willen fietsen. De laatste tijd is dit soort fiets populair geworden in Antwerpen. Overal zie je de rode Velo-fietsen en de gele van Fietshaven.
De twee bedrijven werken wel op een andere manier. Bij Velo betaal je (per dag, per maand of per jaar, afhankelijk van je betaalwijze) om eender waar hun fietsen te gebruiken en daarna betaal je ook voor de gebruikstijd van een fiets. Daar staat dan tegenover dat de eerste dertig minuten van elke rit gratis zijn, pas daarna moet je betalen.

Bij Fietshaven betaal je tijdens een zelfgekozen periode voor het gebruik van een enkele fiets. Beide hebben hun voor- en nadelen. Welk systeem het best bij je past, hangt af van hoe je fietst. Als je elke week lange afstanden van meer dan een uur afstanden moet afleggen, kom je best langs aan bij Fietshaven. Je hoeft dan ook geen rekening te houden met hoe ver je van de Velo-stations verwijderd bent.
Als je vooral korte afstanden aflegt in de stad, ben je aan het juiste adres bij Velo

Elektrische fiets

Ook met een elektrische fiets moet je blijven doortrappen. De motor is er alleen ter ondersteuning. Anders is het een elektrische scooter. Het is ideaal voor mensen die wat minder fit zijn of geen zin hebben om zwetend een lange afstand af te leggen.

Vouwfiets

Deze fiets kun je simpelweg in elkaar vouwen en meenemen in het openbaar vervoer. Eenmaal gearriveerd op de bushalte, is het een kwestie van de fiets weer uit te vouwen.
Het is ideaal voor autoloze studenten die niet telkens van de bushalte naar hun bestemming willen wandelen. Ook kunnen ze gewoon naar het station fietsen en de fiets naar huis meenemen zonder zich zorgen te maken.
Het vergt wel enige oefening om de fiets snel en vlot in elkaar te zetten en de prijs is hoger dan bij een gewone fiets;
Een variant hierop is de deelfiets. Het verschil met de vouwfiets is dat de deelfiets uit elkaar gehaald moet worden en weer in elkaar gezet, in plaats van in- en uitvouwen.

Foto’s:
Eerste foto: Bakfiets.nl
Tweede foto: Website van Velo
Derde foto: http://www.youropi.com/nl/antwerpen/activiteiten/fiets-huren-fietshaven-9209
Vierde foto: https://www.smartwheels.be
Vijfde foto: http://elektrische-vouwfiets.startpagina.nl/