De Vlaamse Vereniging van de Journalistiek (VVJ) organiseerde op 29/10 een congres met als thema ‘Journalistiek en nieuwe technologieën’. De dag bestond uit een lezing, verschillende workshops en een afsluitend debat. Een van de studenten Online Media ging ernaartoe en schreef haar bevindingen op.

De dag startte met docent journalistiek Michaël Opgenhaffen (KULeuven) die zijn project ‘Nieuwslab’ voorstelde. Nieuwslab brengt studenten samen om een nieuw online journalistiek platform te creëren. Wat opvalt, is dat niet enkel studenten Journalistiek meedoen. De groepjes worden opgesteld uit studenten vanuit verschillenden studies, waaronder ook Computerwetenschappen, Communicatiewetenschappen en Interactieve Multimedia Design. Momenteel loopt het project nog enkel aan de KU Leuven.

De volgende twee uren werden er workshops gegeven. Elke deelnemer mocht op voorhand 2 workshops uitkiezen. Men had keuze uit ‘Apps die je als journalist op je smartphone moet hebben’, ‘VR en 60° reportage’, ‘Mobiele journalistiek’ en ‘Live video’.

Mijn eerste keuze was ‘Apps die je als journalist op je smartphone moet hebben’. Pieterjan van Leemputten (Datanews) en Dominique Deckmyn (De Standaard) stelden apps voor die handig kunnen zijn voor de hedendaagse journalist. Sommige van de voorgestelde apps gebruiken de meeste twintigers al. Maar ik leerde ook nieuwe apps kennen zoals Cogi (een recorder waarbij je stukken in je interviews kunt markeren) en Nuzzel (die interessante berichten op social media selecteert van de mensen die jij volgt).

Verder was er Mobile Journalistiek van Dorien Luyckx (De Tijd). Ze legde uit hoe men een smartphone kan gebruiken voor journalistieke doeleinden. Net zoals bij de vorige workshop zijn apps belangrijk, maar worden er ook andere hulpmiddelen gebruikt. Extra geheugen en een externe batterij zijn bijvoorbeeld de basisbenodigdheden. Als journalist kan men best ook extra apparatuur voor je smartphone kopen, zoals een clip on of microfoon voor interviews. Ze legde ook wat meer uit over het gebruik van social media voor journalistiek. Niet alleen om je producten op een ander medium te promoten, maar ook om verhalen te vertellen door gebruik van social media zélf.

Tijdens de middagpauze kon je een infomarkt bezoeken. Er stonden drie kraampjes, waar je extra uitleg kon krijgen over de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, het Journalismfund (dat deel uitmaakt van het Fonds Pascal Decroo) en over drones.

In de namiddag vertelde Jago Kosolosky (knack.be) meer over Digital Storytelling. Hij legde de meer technische kanten uit van online journalistiek, zoals hoe een site wordt opgebouwd en hoe men interactieve tools kan bouwen.

De laatste workshop van de dag ging over automatisering. Amanda Verdonk (freelance innovatiejournaliste) vertelde hoe Artificial Intelligence al journalistieke stukken kan schrijven met een minimum aan menselijke invloed. De mens schrijft de sjablonen, maar de computer schrijft het artikel. Momenteel wordt deze technologie al onder andere bij de Washington Post gebruikt.

De dag eindigde met een debat tussen Roland Legrand (De Tijd), Tim Verheyden (VRT), Amanda Verdonk (freealance innovatiejournaliste) en Michaël Opgenhaffen (KU Leuven) over hun visie over de toekomst van de journalistiek.