Dit schooljaar hebben wij met het 3de jaar journalistiek Straatsburg bezocht, met in het bijzonder de officiële Europese instellingen. De stad had mij tijdens onze 4-daagse reis gecharmeerd, maar ik was vooral verschoten van de imposante gebouwen die instaan voor het welzijn van de Europese burger. Toch keerde ik terug met een dubbel gevoel. Na het bijwonen van een plenaire vergadering in The European Council besefte ik dat er vooral veel geouwehoerd werd. Enorm veel Europese parlementsleden die op elkaar vitten en elkaar persoonlijk beledigen. Ik kreeg het gevoel dat ze niet opereren als een gevormde éénheid, maar vooral hun eigenbelangen aankaarten. Soms leek het op een kamer vol kleine kinderen, die vechten voor wie eerst in de rij mag staan. Beslissingen blijven in ieder geval uit en de gemiddelde Europeaan weet niet waarvoor die instellingen staan en wat hun standpunten zijn.

Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Onze ex-premier, Guy Verhofstadt, die een vooraanstaande reputatie geniet, was het gekissebis over bijzaken beu. Hij legde de focus op hun belangrijkste prioriteit, namelijk de vluchtelingencrisis. Hij bekent dat de European Council gefaald heeft om tot een overeenkomst te komen op gebied van vluchtelingenopvang. Iedere week zitten al die Europese parlementsleden bij elkaar om dingen te bespreken, maar Verhofstadt vindt het schandalig dat ze na twee jaar nog steeds geen compromis hebben bereikt voor de opvang van de geslagen vluchtelingen uit Syrië en Libië. Hij legde alle persoonlijke belangen en vetes aan de kant en pleitte voor een collectieve samenwerking om dit probleem op te lossen. De Middellandse Zee is figuurlijk geëvolueerd in een enorm kerkhof. Verhofstadt vertelde op het einde dat als de Council hier volgende meeting niet in slaagt, hij de instelling tot de rechtbank zal roepen

Migration is a collective responsibility

The Mediterranean has become the biggest graveyard in Europe. I will not point my finger to individual countries. Not to Malta, not to Italy, but to all EU Governments. This is a collective responsibility! For already two years, European leaders have failed to agree to reform our common European asylum system. Ultimately we have to bring the Council to Court for “failure to act”

Geplaatst door Guy Verhofstadt op dinsdag 12 juni 2018