Loes Moree is twintig jaar en komt uit Rotterdam. Ze is tweedejaars student Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie in Leiden, waar ze sinds november 2018 ook woont.


“Twintig zijn is een soort probeerfase”

“Ik ben in april twintig geworden. Ik voel me wel een beetje twintig. Ik woon al op mezelf en ik ben aan het studeren.

Maar toen ik achttien of negentien was kon ik nog een tiener zijn. Dat klinkt nog alsof je een kind bent. Twintig is toch wel een verschil. Als je twintig bent hoor je meer volwassen te zijn.

Je moet zelfstandiger zijn, op jezelf wonen, weten wat je wil in het leven, een rijbewijs en een relatie hebben…

“Ik weet eigenlijk nog niet wat ik met m’n leven aan moet”

Ik voel wel een druk van de buitenwereld. Sommige mensen die twintig zijn hebben al veel meer bereikt in het leven. Zoals Kylie Jenner of James Charles: die hebben een eigen bedrijf en verdienen veel geld. En ik weet eigenlijk nog niet wat ik met m’n leven aan moet, of wat voor werk ik later wil doen.

Die druk komt vanuit de omgeving, maar ik trek me daar iets van aan. Ik zie bij veel anderen dat zij bepaalde dingen al wel hebben, en ik nog niet. Dan voel ik een druk dat ik dat ook moet bereiken.

“Als het fout gaat zijn er nog niet hele grote consequenties”

Maar twintig zijn is ook leuk. Als twintiger bent mag je heel veel: drinken, rijden, feesten, studeren… Je bent volwassen en mag dus zelf beslissen wat je doet, maar als het fout gaat zijn er nog niet hele grote consequenties. Je hoeft bijvoorbeeld nog niet voor een kind te zorgen. Dat vind ik leuk aan deze leeftijd: aan de ene kant heb je heel veel vrijheid en ben je zelfstandig, aan de andere kant mag je nog fouten maken.

Twintig zijn is een leuke tussenfase tussen écht volwassen, en nog een kind zijn. Het is een soort probeerfase.”