Verloren maandag, huh? Als Nederlandse had ik tot voor kort hier nog nooit over gehoord. Toch werd het eens tijd dat ik deze Belgische, maar vooral Antwerpse traditie leerde kennen. Ook nieuwsgierig? Lees dan even verder.

Verloren maandag, ook wel verzworen maandag genoemd is een Belgische traditie dat steeds op de maandag na de zondag na Driekoningen wordt gehouden. De herkomst ervan is echter wat onduidelijk, want er gaan veel verhalen en legendes rond.

Geschiedenis

Het is al een oude traditie. Volgens sommigen stamt het af uit een akte uit 1231, genoemd als ‘Lundi Parjuré’ dus ‘Verzworen Maandag’, de dag waarop ambtenaren hun eed aflegden. Omdat er op die dag niet werd gewerkt was het een verloren werkdag (maandag). De stad organiseerde festiviteiten en om het betaalbaar te houden boden ze de mensen een goedkoop vleesbroodje, oftewel een worstenbrood aan.

Gilden

Volgens anderen zou het te maken hebben met de gilden. Die de maandag na de zondag na Driekoningen hun nieuwjaarsfeest vierden en dus wederom het werk bleef liggen. De leden van de gilden trokken naar de herberg voor een drankje en kregen van de lokale bakkers en slagers een worstenbrood aangeboden.

Appelbol

Deze eeuwenoude traditie wordt tot op de dag van vandaag dus nog steeds door enkele lokale bakkers, cafés of supermarkten gevierd. Als vegetariër natuurlijk erg jammer want het zijn geen vegetarische worstenbroodjes. Maar niet getreurd, er werd namelijk aan de traditie ook een appelbol toegevoegd. Dat zou te maken hebben met het feit dat een worstenbrood geen culinaire status zou hebben. Een appelbol daarentegen was een zoet en duurder alternatief.

Heb je vandaag dus zin in een appelbol (of worstenbrood voor de niet-vegetariërs onder ons), dan kan je bij sommige cafés bij je drankje een gratis traktatie verwachten.