5. Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004)

Ron Burgundy is San Diego’s geliefde nieuwsanker in een door mannen gedomineerde sector in de jaren ’70. Maar zijn wereldje zal snel genoeg veranderen wanneer een ambitieuze vrouw wordt aangenomen als zijn nieuwe co-anker.

Een hi-la-ri-sche film! Vol satirische humor met een knipoog naar de realiteit. Wat had je verwacht met Will Ferrell, Christina Applegate, Paul Rudd en Steve Carell in de hoofdrollen?

Bovendien is deze bekende gif geboren uit ‘Anchorman‘. Zo zul je je heel de film ook voelen…

© Giphy

Krijg je maar niet genoeg van zo’n soort films? Er is een sequel gemaakt in 2013: ‘Anchorman: The Legend Continues‘.

4. The Post (2017)

The Post‘ gaat over een klein, onbekend buurtblaadje dat in handen komt van een stapel geheime staatsdocumenten. Daaruit blijkt dat de oorlog in Vietnam al jaren kansloos was, dat de overheid hiervan op de hoogte was én dat ze het lieten aanslepen gedurende vier presidentschappen. De krant The Post is nu beter bekend als The Washington Post.

De hoofdrollen worden vertolkt door de enige echte Meryl Streep (uitgever) en Tom Hanks (hoofdredacteur). De film speelt zich af in een tijd waar vrouwen tijdens een etentje van tafel moeten zodat de mannen het over échte zaken kunnen hebben. Iets wat we ons tegenwoordig nog moeilijk kunnen voorstellen. Streeps personage Kay Graham moet zich dus staande houden in een mannenwereld én ondertussen zorgen dat het krantje het hoofd boven water houdt.

Regisseur Steven Spielberg hint op het einde van de film op de ‘Watergate’-affaire, wanneer opnieuw The Washington Post een enorm afluisterschandaal an het licht brengt dat uiteindelijke leidde tot het aftreden van de toenmalige president, Nixon.

Sarah Paulson en Bob Odenkirk (Better Call Saul) zijn ook van de partij.

© post.gif

3. Truth (2015)

Truth‘ vertelt het verhaal van CBS’s (Amerikaanse televisiemaatschappij) ’60 Minutes’ reportage waarin de militaire dienst van president George W. Bush wordt onderzocht en de daaropvolgende golf van kritiek die de presentator Dan Rather en producent Mary Mapes over zich heen kregen. De authenticiteit van belangrijke documenten werden in vraag gesteld en het 60 Minutes-team verzeilt in het oog van de storm.

Scenarioschrijver James Vanderbilt heeft het verhaal gebaseerd op Mapes’ memoires. Cate Blanchett zet een badass Mapes neer en Rather wordt gespeeld door Robert Redford.

© giphy

2. Zodiac (2007)

Een cartoonist uit San Francisco probeert op eigen houtje een mysterieuze seriemoordenaar op te sporen. Met treiterende brieven, raadsels en codes weet de ‘Zodiac killer’ de politie, journalisten en burgers al jarenlang om de tuin te leiden.

Jake Gyllenhaal vertolkt de jonge, onervaren cartoonist Robert Graysmith die zich volledig laat meeslepen door de mysterieuze boodschappen van de Zodiac. Robert Downey Jr. kruipt in de huid van journalist Paul Avery en Mark Ruffalo speelt inspecteur David Toschi.

Regisseur David Fincher speelt op een fantastische wijze met verdachten en verdenkingen die leiden tot een geweldig spannende climax. Ook wisselt hij de donkere, grimmige sfeer goed af met interessante scènes in de vergaderruimte van de hoofdredactie.

© Projected Figures

1. Spotlight (2015)

Een waargebeurd verhaal over hoe The Boston Globe in 2002 het schandaal ontdekte van kindermishandeling binnen de kathoelieke kerk en wat het aartsbisdom bereid was te doen om hun geheim, geheim te houden.

Spotlight‘ bewijst de nood aan een vierde macht in een samenleving. Er moet meer geinvesteerd worden in een pers die toeziet op ontsporingen.

De Morgen schreef (2016): “Topacteurs die hun ego’s opzijschuiven en niet vechten om een zinnetje meer of minder, het is een verademing. Het verhaal primeert. Michael Keaton, Mark Ruffalo en Rachel McAdams hebben geen egostrelende close-ups nodig om te schitteren.” En daar ben ik het helemaal mee eens. Er bestaan weinig films die me zó inspireren als ‘Spotlight’ dat doet.

© We Heart It

Vier van de vijf bovenstaande films zijn waargebeurd en dat bewijst maar hoe belangrijk de journalistiek is. Deze films geven me in drukke tijden altijd weer goede moed. Ze herinneren me eraan waarom ik dit uiterst interessant vakgebied vrijwillig heb gekozen.