Studeren onder doping

December en januari, het zijn misschien wel de drukste maanden van het jaar.

Iedereen kijkt halsreikend uit naar Kerstmis en Nieuwjaar, waarom ook niet? Het is desnoods een gezellige periode vol plezier en vreugde. In de meeste gevallen toch. Jammer genoeg weet iedere student ook wat dat betekent: de blok! Tijdens die moeilijke periode is de concentratie vaak zoek, maar tegenwoordig is daar een oplossing voor, namelijk rilatine. Ik denk dat er niet direct een uitleg nodig is, maar het komt erop neer dat het een soort van doping voor het brein is.

De recentste Vlaamse cijfers van een onderzuik van de Vereniging voor Alcolhol-en andere Drugsproblemen (VAD) uit 2013, maakten duidelijk dat bijna 5 procent van de studenten zich weleens aan een pilletje rilatine waagt. Het is natuurlijk vrij makkelijk te verkrijgen. Elke student kent wel iemand met aan ADHD-stoornis die hier en daar een pilletje kan missen.

Ik ga er niet over liegen, ik heb ook wel eens rilatine geslikt maar ik raad toch iedereen aan om er voorzichtig mee om te springen. Ook al wordt het als medicatie door de dokter voorgeschreven, gezond is het niet. Het zorgt voor moodswings en je lust voor te eten is enorm gestild. Verder heb je weinig zin om met andere te praten om enkel met je werk bezig te zijn.  Als je erover nadenkt, is het gewoon ronduit schandalig dat kinderen vanaf jonge leeftijd die pillen krijgen voorgeschreven. Er zijn veel studenten die van de middelbare school elke dag aan die medicatie zitten en moeilijkheden hebben om het niet meer te nemen.

In ieder geval wens ik iedereen veel succes met de examens en hopelijk zonder al te veel doping.