Studentenverenigingen: 3 mythes ontkracht

Eerste jaar hoger onderwijs: zenuwachtig op zoek naar het lokaal, afvragend of je wel vrienden gaat maken, het komt er allemaal bij kijken. En dan kom je op school en zie je ambiance, tentjes en studenten met linten aan. Het is openingsweek van de studentenverenigingen! 3 korte mythes over dit fenomeen ontkracht:

Mythe 1 : In een studentenvereniging wordt niet anders gedaan als gedronken en gefeest.

Fout, als je bij een vereniging zit kan je perfect kiezen hoeveel je drinkt. Ben je iemand die niet veel alcohol drinkt? Goed, dan drink je op café een colaatje, geen probleem. Elke studentenvereniging in Antwerpen heeft op een vaste dag zijn feestje in zijn vast café die echt de moeite zijn. Maar daarnaast gaan we nog vaak cantussen of gewoon iets drinken en organiseren we cultuur – en sportactiviteiten. Studentenverenigingen zijn zoveel meer dan drinken en feesten. Het gaat om het gevoel van student zijn en een hechte familie te hebben.

Mythe 2: De traditionele dopen zijn onmenselijk.

Fout, België is op dat vlak veel anders dan bijvoorbeeld Nederland of Amerika. Sterker nog, de stad Antwerpen heeft een zeer streng doopdecreet. De doop mag bijvoorbeeld maar tot 22 uur duren én er mag geen alcohol geschonken worden. Het is even doorbijten maar gaat voornamelijk over de band die je met je medeschachten krijgt. Vrienden voor het leven!

Mythe 3 : Lid zijn van een studentenvereniging kan je niet combineren met school

Juist en fout, uiteindelijk kies je zelf of je lessen overslaat en hoeveel tijd je aan school spendeert. Toegegeven, soms zit je wel eens moe in de lessen maar denk aan de leuke avond die je ervoor gehad hebt. De keuze ligt volledig bij jezelf. Het komt wel heel mooi uit dat mensen uit je vereniging vaak hetzelfde gestudeerd hebben en nog samenvattingen of notities hebben liggen 😉