Afgelopen nacht namen 9 studenten Journalistiek van de AP Hogeschool deel aan een grootschalige rampoefening die georganiseerd werd door de Antwerpse hulpdiensten. Het ging om drie gesimuleerde aanslagen. Met deze oefening werd de werking van de hulpdiensten op de proef gesteld indien er zich een terroristische aanval zou voordoen.

Ontploffing in de trein
Foto door Ann-Sophie Vanlommel

Scenario aanslagen

'Gewonde' figurant wordt verzorgd
Foto door Ann-Sophie Vanlommel

Het scenario speelde zich op verschillende plaatsen in Antwerpen af. De eerste aanslag vond plaats in het Centraal Station in Antwerpen. Hier lieten de daders een spijkerbom ontploffen in een internationale reizigerstrein. Een kwartier later vond er een schietpartij plaats tijdens een lezing van het Coördinatie Komitee Joodse Gemeente van Antwerpen in het Romy Goldmuntzcentrum in de Nerviërsstraat. Tot slot gijzelden de terroristen mensen in een bioscoopzaal van Kinepolis. De eis van de daders was om een aantal verdachten van een terrorismeproces, dat de dag nadien doorging in het hof Van beroep vrij te laten uit de gevangenis. Op alle locaties werden verscheidene slachtoffers gemaakt, waaronder meerdere doden en gewonden.

Studenten journalistiek

Vijf studenten Journalistiek volgden de oefening vanop de verschillende locaties. Ze bezorgden beeld- en videomateriaal aan de overige studenten die de online redactie beheerden. Vanuit het politiekantoor op de Oudaan oefende de online redactie druk uit op politie en hulpdiensten via een social media-simulatiesysteem. Op deze manier kon de responssnelheid getest worden bij de hulpdiensten.

Student online media interviewt Wouter Bruyns
Foto door Deborah Seymus

Oefening

600 mensen namen in totaal deel aan de anti-terreuroperatie. De groep bestond uit 250 deelnemers van de lokale politie van Antwerpen en de federale politie, 36 deelnemers van de brandweer Zone Antwerpen, 50 deelnemers van de medische hulpdiensten, 25 deelnemers van Defensie en 210 figuranten. De resultaten die uit deze oefening gehaald worden zullen binnen enkele weken tijdens een uitgebreide nabespreking aan bod komen.

Politiewoordvoerder Lokale Politie Antwerpen Wouter Bruyns
Foto door Deborah Seymus
Geschreven door Deborah Seymus en Elisa Schanzer