Dit jaar gaat de stad weer op zoek naar het schoonste gebouw van Antwerpen. Sinds 21 januari kan iedereen, die in de afgelopen vijf jaar een pand een nieuw leven gaf, zich kandidaat stellen. Om de opvolger te worden van het Paleis op de Meir, de Roma, Comptoir Sucrier en Architectenwoning Walter Van den Broeck, kan je je nog kandidaat stellen tot en met 21 maart.

Tijdens de eerste editie in 2015 wonnen Comptoir Sucrier aan de Oudesteenweg de juryprijs en het Paleis op de Meir de publieksprijs. Op het gala van Het Schoonste Gebouw eind september worden de opvolgers van De Roma in Borgerhout en Architectenwoning Walter Van den Broeck aan het Mechelseplein gekozen. Het kan gaan om historische of modernistische woningen, maar evengoed om kantoorgebouwen, winkels of projecten van een bekende architect.

Elke bouwheer, architect of aannemer die in de afgelopen vijf jaar een project had lopen in Antwerpen en de districten, kan zich kandidaat stellen via hetschoonstegebouw.be. Het project moet ook erfgoedwaarde hebben, deel uitmaken van de inventaris of in een CHE-gebied (culturele, historische of esthetische waarde) liggen.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is opgetogen dat de stad voor de derde keer weer patrimonium in de bloemetjes mag zetten: “Tijdens de twee eerdere edities was het opvallend hoeveel privé-initiatieven er zijn van Antwerpenaren die hun kantoor of woning met veel passie verbouwen en zo de erfgoedsaspecten ervan in de verf zetten.”