Aline Knol verkoopt via haar Instagram-account ‘Days Of Gold’ tweedehandskledij. Haar businessplan is uniek: “Waarom zou ik een winkel open doen als ik het volledig vanuit mijn appartement op het Zuid in Antwerpen kan doen?”

“Ik studeerde mode in Milaan en voor fotoshoots moest ik zelf mijn kleding samenstellen. Omdat ik het budget en het lef niet had om rechtstreeks op de grote merken af te gaan, koos ik voor tweedehandskledij. Al snel vond ik mijn weg, door mijn achtergrond in mode.”

“Het begon heel simpel twee jaar geleden omdat ik geld nodig had. Bovendien hingen er te veel kleren in mijn kast. Ik begon via Facebook en zo ging de bal aan het rollen.  Ik kreeg veel positieve commentaar uit allerlei hoeken en begon zo aan ‘Days Of Gold’ op Instagram. Afgelopen zomer bestond mijn account één jaar en hier sta ik nu, als zelfstandige, full-time met tweedehandskledij op mijn Instagram-account.”

 

“Zodra een nieuw stuk online staat, krijg ik direct 30 tot 40 berichten.”

 

Instagram op nummer één

“Instagram is heel goedkoop. Waarom zou ik een site maken als het nu zo goed loopt? Vaak vragen ze me: “Wil je dan geen winkel openen?” Maar ik heb daar geen geld voor. Wat de toekomst zal brengen, weet ik niet. Momenteel ben ik heel tevreden met de stand van zaken. Ik hou heel erg van het directe contact dat ik met alle meisjes heb. Alleen is het soms wel moeilijk te overzien. Zodra een nieuw stuk online staat, ontvang ik meteen 30 tot 40 berichten. Af en toe, krijg ik nog de vraag of ik ook mannenkledij erbij wil nemen. Het gaat soms allemaal iets te snel, maar dat wil wel zeggen dat Days Of Gold het goed doet.”

“Ik zit 24/24 op mijn smartphone. Dat is de keerzijde van de medaille. Soms denk ik echt van “Aline, je bent geen aangenaam gezelschap, leg die Iphone even weg.” Ik heb echt geen off-knop. Ik wil er alles aan doen om zo snel mogelijk te reageren en dat werpt zijn vruchten af. Er zijn al veel meisjes die me op straat aanspreken of tonen dat ze iets dragen dat ze van mij gekocht hebben. Zalig, toch?”

Hoe Vintage? Waar Vintage?

“Antwerpen was ook een heel goede stad om Days of Gold te realiseren. Het concept van slow fashion en circulaire economie boomt in de stad. Ik hoop dat het niet enkel bij een trend blijft, maar dat meer en meer mensen inzien dat tweedehandskledij goed is voor zowel het milieu als de portefeuille.  Ik begrijp best dat je af en toe bij Zara en H&M iets koopt, maar ik doe sinds twee jaar niet meer mee aan fast-fashion. Ik koop enkel tweedehands of bij onafhankelijke merken. Het zou nogal ironisch zijn als ik, iemand met een vintage kledingwinkel, bij grote ketens zou kopen.”

“Ik probeer op zoveel mogelijk verschillende plaatsen kleding te kopen. Ik ben onlangs nog in Brussel geweest, maar ga ook veel naar Amsterdam, Rotterdam…Onlangs heb ik zelfs even Budapest aangedaan. Ik probeer te denken in verschillende stijlen om zo de pareltjes eruit te halen. Héél af en toe ga ik eens naar een tweedehandswinkel, maar meestal zijn het echte vintage markets en rommelmarkten.”

“Ik heb echt geen off-knop”

“Als ik ga shoppen voor Days Of Gold, koop ik voor mijn klanten. Ik moet het zelf mooi vinden, maar ik probeer alle stijlen door elkaar aan te bieden op mijn Instagram. Ik hou van de Parijse mode uit de jaren 60 en 70, maar af en toe verkoop ik ook een nineties sweater van Nike. Ik voel steeds meer aan wat mijn klanten willen.”

“Momenteel verloopt alles prima maar als ik toch mag dromen, wil ik Days Of Gold nog groter maken. De logische volgende stap zou een website zijn, zodat ik al de berichten van mijn klanten beter kan opvolgen. Ik wil en doe alles zelf, maar daar kruipt enorm veel tijd in. Ik was en strijk de kleren, maak de pakjes  klaar en verzend ze zelf. Soms spreek ik af met klanten, want ze mogen hun pakje ook komen halen. Het is een drukke bedoeling, maar ik ben zeer tevreden met Days Of Gold.”