Op drie en vier maart trokken piloten en supporters naar het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen om er de eerste rallycrosswedstrijd van het seizoen te rijden. Het slechte weer houdt hen niet tegen en ze noemen zichzelf dan ook ‘de diehards’.

“Amai, ’t is hier koud”, is waarschijnlijk het meest gebruikte zinnetje van het weekend. Terwijl er maar een beperkt groepje supporters langs de kant staat, scheuren de raceauto’s voorbij. Langs de kanten van het circuit ligt sneeuw en de temperatuur zal dit weekend niet boven het vriespunt gaan.

“Nu zie je wie de echte diehards zijn hè”, zegt Mieke De Locht. Haar man, Yves, is piloot en staat klaar aan de start. “Ik heb me al een paar keer afgevraagd wat ik hier eigenlijk sta te doen. Het is ijskoud, je staat de hele tijd recht en de kans dat ik verkouden ben straks is best groot. Maarja, alles voor de hobby zeker…” Dan is het de beurt aan Yves om zich te bewijzen op het circuit. De lichten gaan aan en de auto’s vertrekken. “Er klopt iets niet”, zegt Mieke overtuigd. “Normaal kan hij veel beter volgen en nu rijdt hij helemaal achteraan. Ik denk dat er iets stuk is.”

“Laten we hopen op een beker”

Tijdens de pauze snelt iedereen naar de kantine voor een warme koffie of thee. De teamgenoten van de piloten gaan naar de paddock om daar te warmen in hun mobilhome of caravan. “Dat was een goed begin daarnet”, zegt Bart Goris tevreden. Hij is de broer en mekanieker van piloot Robbe Goris. “Hij had daarnet de derde tijd algemeen, dus we hopen dat dit het startschot is voor een goede wedstrijd. Vorig seizoen hebben we heel veel pech gehad met de wagen. In het begin ging alles altijd goed, maar tijdens de finale ging er altijd wel iets stuk waardoor we vaak teleurgesteld naar huis gingen. Laten we hopen dat het dit weekend anders is en dat we eens een beker mee naar huis kunnen nemen.”

De stem van de commentator galmt door de speakers en dat wil zeggen dat de wedstrijd weer begint. De kantine loopt leeg en de lege plaatsen naast het circuit worden opgevuld. Sommigen staan in een groep bij elkaar en zijn druk aan het overleggen wat de tactiek voor de tweede reeks zal zijn en anderen zitten op een rijtje, onder een dekentje op hun plooistoeltje te kijken naar de wedstrijd. Het is opvallend dat elke leeftijdscategorie vertegenwoordigd is hier op en naast het Duivelsbergcircuit. De oude garde die zeker niet moet onderdoen voor de andere piloten en de kinderen naast het circuit die nu al dromen van een rallycrosscarrière.

“Volgende keer beter!”

Het is bijna avond en daarmee is de eerste wedstrijddag van het weekend zo goed als om. Althans wat het racen betreft. Na de wedstrijd volgt er natuurlijk een prijsuitreiking. En bij een prijsuitreiking hoort… bier. Ook Jelle Blockx, trouwe supporter van piloot Yves, is op de prijsuitreiking. “Hier doe je het voor hè. De sfeer tijdens en vooral na de wedstrijd is geweldig. Samen een pintje pakken en plezier maken, dat hoort er gewoon bij.” Ook Mieke komt erbij staan: “Yves had daarstraks wel degelijk problemen. Er was iets stuk aan de wagen en daardoor heeft hij de handdoek in de ring moeten gooien. Maar volgende keer beter!”

Zondagochtend, een nieuwe wedstrijddag met nieuwe kansen. De piloten maken zich klaar om er weer in te vliegen en de supporters zoeken hun plaatsje naast het circuit. De wedstrijd verloopt vlot en zonder al te veel schade aan de wagens kunnen de finales beginnen. “Komaan! Gas erop! Binnenkant houden!” Per finale hoor je de verschillende supportersgroepen hun piloot aanmoedigen.

“Dit had ik nooit verwacht!” zegt piloot Robbe Goris nog helemaal onder de indruk van de finale. “Ik had een goede start en ik heb alles gegeven tot het einde. Maar dat ik eerst zou worden had ik nooit verwacht. Winnen is voor mij trouwens bijzaak, plezier maken is mijn hoofddoel. En dat is nu allebei gelukt.”