Hoe sta je tegenover LGBTQ+:

Dit is een delicaat onderwerp voor mij want over het algemeen respecteer ik de mensen die dit zijn maar ik ben geen voorstander hiervan, ik kan mezelf hier niet voor openstellen. Het komt omwille van het feit dat ik zo ben opgevoed geweest maar ik probeer steeds meer om mijn kijk te verbreden. Ik ken zelf mensen die homoseksueel zijn, ze zijn niet anders dan anderen. Naarmate de tijden veranderen merk ik wel dat mijn visie steeds veranderd.

Hoe ben je opgevoed dan?:

Ik ben opgegroeid in een religieus gezin dus das maakt het een stuk moeilijker om je open te stellen voor dat onderwerp. Dit is helaas nog steeds een taboe. Religie laat homoseksualiteit niet toe, moest ik thuis komen met iemand van hetzelfde geslacht zouden mijn ouders dat niet appreciëren. Volgens hen is dat niet natuurlijk maar ik heb een bepaalde leeftijd bereikt waarbij ik er zelf probeer achter te komen of het normaal is om in deze tijden zo te denken.

Hoe probeer je je kijk te verbreden?:

Ik probeer mijn kijk te verbreden door erover te praten met andere mensen omdat ik het gevoel heb dat dit een probleem is bij velen. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, ik word absoluut beïnvloed door de mensen in mijn omgeving. Het is een taboe in mijn gemeenschap, in mijn omgeving praten mensen er niet vaak over, het wordt vermeden. Ik vind dit een spijtige zaak omdat ik zelf ook besef dat dit een conservatieve manier van denken is.

Vind je het erg dat dit nog steeds een taboe is?:

Natuurlijk vind ik dit erg jammer, het is tijd dat dit onderwerp bespreekbaar wordt in elk huishouden. Ik vind het belangrijk dat de volgende generatie beter geïnformeerd wordt zodat misverstanden en vooroordelen verdwijnen. Er heerst nog steeds een zeer vreemde sfeer tegenover mensen met een andere geaardheid, dit vind ik persoonlijk erg overdreven. We zijn uiteindelijk allemaal mensen van vlees en bloed. Het is spijtig dat mensen niet zomaar overal uit de kast kunnen komen uit vrees voor de reactie van anderen, het is ondenkbaar dat je jezelf niet kan zijn rond je eigen familie en vrienden. Ik kan me het gelukkig niet voorstellen hoe het is om een dubbelleven te leiden, ik neem aan dat het zo voelt voor jongeren die helaas hun geaardheid niet kunnen uiten.

Wat kun jij meegeven aan mensen die in dezelfde situatie als jij zitten?

Je moet proberen om empathisch te zijn. Het is belangrijk om jezelf in iemand anders zijn schoenen te plaatsen. Je moet gedachten uitwisselen met elkaar zodat je iemand zijn situatie begrijpt. Vooroordelen kan je niet vermijden maar je moet deze proberen uit je hoofd te zetten. Het is belangrijk om zelf erachter te komen of die vooroordelen kloppen. Ik zou als tip meegeven dat je je moet loskoppelen van je situatie en leefomgeving, als je denkt vanuit een individueel standpunt ga je misschien een andere denkwijze hanteren.

Trophé Bunkete, 19