De radiostudenten van de AP Hogeschool hadden de afgelopen maanden een drukke agenda. Naast hun lessen was er ook een samenwerking met Tomorrowland om One World Radio op te starten. “Het is een droom die in vervulling gaat.”

Voor de laatstejaarsstudenten Bram Fransen en Jarne Sintubin zijn het momenteel drukke maanden. In april starten beide heren met hun stage, maar nu zijn ze druk in de weer voor ‘s werelds beroemdste dancefestival ter wereld, Tomorrowland. “Dit jaar bestaat Tomorrowland 15 jaar en daarvoor wilden ze iets speciaal doen. Ze contacteerden ons met de vraag om een concept voor het radiostation uit te werken”, vertellen Bram en Jarne.

“De samenwerking met Tomorrowland was altijd vlekkeloos. Af en toe waren er wel wat strubbelingen, maar we kwamen steeds tot een consensus”, vertelt Wilfried Vanderhaeghen, lector radio aan AP. “Filip Teerlinck, communicatieverantwoordelijke van Tomorrowland, ontdekte ons via het Sportpaleis. We maken fanvlogs voor Sportpaleis. Toen ik de vraag in november 2017 kreeg, hebben de studenten zelf een groep samengesteld en de laatstejaars nu -vorig jaar de tweedejaars- volgen het dus mee op.”

“We kregen volledig carte blanche”, gaat Vanderhaeghen verder. “We wisten van Tomorrowland dat ze er geen Spotify van wilden maken waar je voor moest betalen. Dat betekende dus dat er reclame en jingles in de uitzendingen moesten komen. Ook was de vraag over een top-30 zeer aanwezig. Maar ook hoe de radio in het algemeen eruit moest zien. Ik ben blij dat ik de studenten die kans nog heb kunnen geven.”

“Tomorrowland is zeer blij met de samenwerking”, vertelt Debby Wilmsen, woordvoerster van Tomorrowland. “We hebben meerdere scholen gecontacteerd, maar bij AP hadden we een goed gevoel. Enkelen van ons hebben er ook gestudeerd, dus er was al een connectie. Voor de studenten zelf is het een leerrijke ervaring. Het is anders werken dan in doorsnee media. Je moet verder denken dan de Benelux. De studenten moeten out of the box blijven denken omdat we een hele wereld bereiken. Daar slagen ze goed in.”

Voor Bram was het een droom die in vervulling ging. “Ik ben heel hyped met het festival”, lacht Bram. “Daarom wilde ik me er ook van in het begin mee achter zetten. Het zijn drukke dagen, maar die neem ik er wel met plezier bij. In april moet ik voor twee maanden afstand nemen omdat ik stage ga lopen, maar daarna mag ik van de organisatie terug komen. Wie weet wordt dit wel mijn beroep. Ik zal er niet om treuren.”

“Volgende week gaan we met vier naar de Alpen om mee te werken aan de radio uitzendingen tijdens Tomorrowland Winter. Tomorrowland zendt live uit vanop het festival. Wij zelf gaan niet uitzenden, maar eerder achter de schermen werken. Maar dat maakt ons niet uit”, lachen de studenten.