De Ierse kledingketen werd al langer verwacht in Antwerpen maar vandaag is het officieel: er is een nieuw Primark filiaal op de Meir. Al sinds enkele jaren waren er geruchten dat de winkel er zou komen en dat ging niet zonder het nodige protest.

Een jonge studente, Martyna Majchrzak, startte een petitie om te voorkomen dat Primark een derde filiaal in België zou openen. Ze vindt de aanpak van de winkel niet ethisch en dat vonden ook zo’n duizend andere mensen die de petitie tekenden. Hoewel de komst van de winkel niet werd voorkomen ging die toch nog steeds niet zonder de nodige kritiek uit modeland.

Stylist Jody Van Geert postte op zijn Instagram verhaal beelden van andere fast fashion ketens die naar aanleiding van de opening verschillende kortingsacties deden. Hij haalde het overmatig consumptiegedrag in ons land aan en de onrealistisch lage prijzen van sommige kledingwinkels. De stylist vindt dat we meer op lange termijn moeten denken wat onze aankopen betreft en dat we beter voor iets duurzaam sparen. Er kwam ook kritiek van onder ander Tiany Kiriloff (Belmodo) en Ellen Kegels (LNKNITS) die de grote opkomst voor de opening van de winkel afkeurden op hun instagram verhaal.

Primark en andere retailers als H&M en Zara liggen al langer onder vuur voor hun lage lonen en de slechte condities waaronder hun werknemers kleding produceren. Dat werd nog eens versterkt na het Rana Plaza incident in Bangladesh in 2013 waarbij er verschillende doden vielen. Sindsdien zijn er al strictere maatregelen gekomen en is er ook het Bangladesh Fire And Safety Accord. Dat is een akkoord tussen de merken en vakbonden om veilige en gezonde werkomstandigheden te garanderen. Grote namen als Primark en Zara hebben dit onder andere ondertekend maar dat sluit nog steeds niet uit dat werknemers slecht behandeld worden.

Ondanks alle kritiek waren er toch al van ‘s ochtends vroeg vele fans die de winkel wouden binnengaan. Het filiaal is zo’n 5.800 vierkante meter groot en heeft twee verdiepen. Dat maakt de Antwerpse Primark de grootste in heel België. In de winkel komt duidelijk het Antwerps karakter terug want ze hebben lampen in de vorm van diamanten in het interieur verwerkt. Daarnaast is er een special Harry Potter display dat je helemaal in de sfeer van de film brengt.