Mensen komen voor drie dingen naar Amsterdam: het Rijksmuseum, de Wallen en drugs. Door die laatste twee ontstaat er overlast. Toch zijn er gemengde reacties. De bewoners en prostituees geven aan overlast te ervaren, terwijl de souvenirwinkels en horeca net hun inkomsten hebben door al die toeristen.

Rob van Hulst, gids en adviseur van de Amsterdamse burgemeester, ondervindt veel overlast. Hij merkt dat prostituees gefotografeerd worden en dat dronken toeristen overgeven en tegen deuren plassen. Er is geen respect. Ron Beekmeijer, 32 jaar inspecteur van de politie op de Wallen, ziet de laatste jaren een grote verandering. Vroeger zag hij bijvoorbeeld overlast van verslaafden, maar wél respect voor de bewoners. Nu wordt de overlast veroorzaakt door toeristen die denken dat ze alles mogen. Het lijkt wel of ze niet weten dat er überhaupt mensen wonen op de Wallen.

Anderzijds zijn er ook mensen die de overstroom aan toerisme niet zien als overlast, maar het net ervaren als een fenomeen waar ze baat bij hebben. Wat anderen ‘ongewenste’ bezoekers vinden, zijn wel een grote inkomstenbron voor de tientallen cafés, hotels en souvenirwinkels die er te vinden zijn. Het is een soort Disneyland voor volwassenen. De mensen die volgens anderen overlast veroorzaken zijn wel hun beste klanten. Het commerciële aspect binnen de Wallen, weegt niet echt op tegen de klachten van de bewoners en dus zal de gemeente Amsterdam hier niet snel ingrijpen.

________________________________________________________________________________________

Ons radiobericht kon jammer genoeg niet op de website geplaatst worden wegens deontologische redenen in verband met de geïnterviewde politie-agent.

________________________________________________________________________________________

Amsterdam

Ons televisiebericht kon jammer genoeg niet op de website geplaatst worden wegens deontologische redenen in verband met de geïnterviewde politie-agent.