Steeds vaker komen Nederlanders in België studeren. Ik weet er alles van, aangezien ik zelf aan de andere kant van de grens woon. Ik kan echter niet oordelen over de verschillen tussen het hoger onderwijs in Nederland en België. Dat kan de Nederlandse uitwisselingsstudent Bjorn Rommens wel. Zijn de Belgische opleidingen daadwerkelijk theoretischer of is dat een fabel? “Het verschil is groot”, concludeert Rommens tijdens zijn verblijf op de AP Hogeschool.

Bjorn, voordat ik het met jou over de verschillen tussen het Belgisch en Nederlands onderwijs wil hebben, ben ik benieuwd waarom je journalistiek bent gaan studeren.

“Op 16-jarige leeftijd behaalde ik mijn Havodiploma in Nederland. Ik vond mezelf toen nog te jong om naar een hogeschool te gaan, dus ik heb toen eerst op MBO-niveau de studie toerisme gevolgd. Toen ik die opleiding versneld had gehaald, besloot ik om op 19-jarige leeftijd journalistiek te gaan studeren. Ik was namelijk altijd al in taal en mensen geïnteresseerd en die twee interesses kan ik combineren met de studie journalistiek. Dat is goed bevallen en ik heb nog geen moment spijt gehad van die keuze.”

“Ik ben de enige uitwisselingsstudent die heen en weer reist”

Je bent nu derdejaarsstudent journalistiek en hebt gekozen om een half jaar je studie in Antwerpen te volgen. Verklaar die keuze eens.

“In het derde jaar kreeg ik de mogelijkheid om een studie in het buitenland te volgen. Ik had meteen interesse, omdat zo’n uitwisselingsproject mooi op je cv staat. Het toont immers aan dat je flexibel bent. Ik heb uiteindelijk voor Antwerpen gekozen, omdat ik daardoor slechts een half uur moet reizen met de trein vanuit mijn woonplaats Roosendaal. Dat is zelfs korter dan de reistijd naar mijn school in Nederland, de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ik kan daardoor blijven wonen in mijn appartement in Roosendaal. Als ik bijvoorbeeld voor Engeland had gekozen, dan had ik mijn woning moeten opgeven. Dat is nu niet nodig. Ik ben de enige uitwisselingsstudent van mijn lichting die elke dag heen en weer reist.”

Maar is het uitgaan in Antwerpen daardoor niet lastig?

“Klopt. De laatste trein naar Roosendaal vertrekt al om 21:45 uur. Wat dat betreft beleef ik de ‘erasmus-experience’ maar voor de helft. Bij Studay ben ik overigens wel weggeweest, maar toen had ik een hotelkamer geboekt. Overigens hebben in de tussentijd al verschillende klasgenoten aangeboden om bij hen te slapen als er weer een groot evenement zou plaatsvinden. Dat is dus wel fijn.”

Hoe bevalt het studeren in Antwerpen?

“Ik heb het hier erg naar mijn zin. De mensen zijn leuk en het station is dicht bij de Meir en de Stadsfeestzaal. Bovendien is het maar tien minuten lopen tot school. Het is af en toe wel nog wat zoeken op school. Ik kon vooral in het begin moeilijk mijn weg vinden. Niveau één begint immers al op de begane grond, terwijl dat in Nederland pas de eerste verdieping is. Dat was wel even wennen, af en toe verdwaal ik nog.”

“Ik besef pas dat ik het buitenland ben als ik mijn internetbundel niet meer kan gebruiken”

Zijn er opmerkelijke verschillen tussen de Nederlanders en de Belgen?

“Het verschil tussen Belgen en Nederlanders is echt niet groot hoor. Zeker als je zoals ik dichtbij de grens woont, merk je eigenlijk nauwelijks een verschil. Ik besef eigenlijk pas dat ik in het buitenland ben als ik merk dat mijn internetbundel niet meer werkt. Ik zou dan ook gerust in Antwerpen willen wonen.”

En hoe zit dat op het gebied van onderwijs?

“Bij mijn school in Tilburg is alles wat persoonlijker. Daar zit ik bijvoorbeeld op een aparte campus voor journalistiek studenten, terwijl hier studenten van meerdere opleidingen zitten. Daardoor is voor mijn gevoel alles in Antwerpen wat grootschaliger dan in Tilburg. Verder spreken we op de Fontys Hogeschool de lectoren bij de voornaam aan, terwijl het hier de gewoonte is om ‘meneer’ of ‘mevrouw’ te zeggen. Dat vind ik wel opvallend.”

Is het vakkenpakket ook anders?

“Jazeker, op de Fontys Hogeschool kreeg ik voornamelijk Nederlands en een beetje Engels. In Antwerpen is het gamma echter breder. Hier krijg je bijvoorbeeld niet alleen Nederlands en Engels, maar ook Frans. Dat is een groot voordeel van het studeren aan de AP Hogeschool. Een ander verschil is dat de opleiding journalistiek aan de Fontys Hogeschool vier jaar duurt, terwijl de opleiding hier drie jaar in beslag neemt. Op de Fontys Hogeschool moet je dan ook pas in het derde jaar een specialisatie kiezen. Daarbij kunnen we meerdere trajecten combineren, bijvoorbeeld TV en Online. Op de AP Hogeschool heb je die mogelijkheid niet.”

Zijn er zaken die op de AP Hogeschool verbeterd moeten worden?

“Op de Fontys Hogeschool geraak je makkelijker aan je boeken dan op de AP Hogeschool. Je kan je boeken laten bezorgen en de lectoren printen de opdrachten voor je uit, wat hier niet altijd het geval is. De bewegwijzering op de AP Hogeschool klopt overigens ook niet overal, dus daar zou eigenlijk ook eens naar gekeken moeten worden.”

“De opleiding journalistiek is in Antwerpen theoretischer dan in Tilburg”

Vaak wordt er gezegd dat de opleidingen in België theoretischer zijn dan die in Nederland. Hoe ervaar jij dat?

“Toen ik hierheen kwam, had ik het idee dat de focus sterk op de praktijk zou liggen. Ik merk echter dat in de lessen de nadruk juist meer op theorie ligt. Zo komen de geschiedenis van media en nieuwe trends uitvoerig aan bod, maar ik zou bijvoorbeeld liever leren hoe ik die nieuwe trends in de praktijk moet toepassen. In Tilburg krijg je weliswaar het eerste jaar veel theorie, maar in het tweede jaar hebben we nog nauwelijks theorie. We hebben dan nog slechts één examen. De rest van onze tijd zitten we in verschillende redacties. We moeten elke dag producties maken. Op de Fontys Hogeschool gaat men ervan uit dat je in het eerste jaar hebt geleerd hoe je producties moet maken en in het tweede jaar zet je dat al om naar de praktijk. Dat is dus een groot verschil.”

Wat ga je na dit uitwisselingsproject doen?

“Als ik terugkom uit Antwerpen, ga ik me in Tilburg anderhalf jaar specialiseren in de trajecten TV en Online. Na mijn opleiding wil ik graag buitenlandcorrespondent worden, het liefst in Amerika. Momenteel werk ik al als bedrijfsjournalist op het hoofdkantoor van de Fontys Hogeschool. Ik doe daar de communicatie voor alle opleidingen van die school. Dat vind ik heel leuk om te doen. Ik moet bijvoorbeeld interviews doen met studenten die echt iets bereikt hebben. Zo heb ik zelfs studenten gevolgd die meededen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Verder werk ik als televisieproductieassistent bij het ‘Denk Groter Debat’. Dus ik ben al zowel in de trajecten ‘Online’ als ‘TV’ actief. Het zou mooi zijn als ik dat later ook daadwerkelijk in het beroepsleven kan combineren.”

Meer weten over Bjorn Rommens? Neem een kijkje op zijn blog!