Eerder deze week kwam Uber in het nieuws met het bericht dat een vrouw aangereden was door een zelfrijdende auto. Het slachtoffers was de straat aan het oversteken wanneer de Uber-auto kwam aangereden. Ze stierf later in het ziekenhuis.

Zelfrijdende of vliegende auto’s, trams zonder chauffeur, gsm’s die ontgrendelen door middel van gezichtsherkenning, het lijken allemaal dingen rechtstreeks uit de film Back to the Future of het boek 1984 van George Orwell. Maar wat als nu al deze technologieën de wereld overnemen?

Ik ben zeker niet contra de technologische vooruitgang, hoe gemakkelijk is het om je smartphone te kunnen ontgrendelen door je vingerafdruk of een koelkast die je exact verteld wat erin zit. Gemakkelijk toch? Maar deze vooruitgang betekent ook een verlies van tal van jobs, er worden  wel nieuwe gecreëerd maar enkel de knapste koppen worden toegelaten.

In mijn gedachten neemt technologie een vorm van volledige “dictatuur” aan. Een aantal jaren geleden werd de Google-bril uitgevonden, een bril waardoor je alles kon opzoeken op de moment zelf. Zo krijgen de ICT-giganten zoals Apple, Samsung of Google echter nog meer toegang tot onze gevoelens en gedachten. Privacy maakt plaats voor gemak.

En dan het probleem van hackers. Neem nu de zelfrijdende auto’s, ze moeten toch via computers bestuurd worden. Wat als hackers dit overnemen en een totale chaos creëren? Mensen van een klif doen rijden? Het enige probleem dat opgelost wordt dan is de overbevolking. Daarnaast kunnen zij ook de verkeerslichten overnemen en de massale files nog groter maken.

Op dit moment lijkt technologie geen probleem, enkel mooie vooruitzichten. Technologie zorgt ook voor mooie dingen. Zoals medicijnen, nieuwe manieren om te opereren of nieuwe manieren om criminelen op te sporen. In het algemeen kan technologie zorgen voor vooruitgang in elke sector. Toch stel ik privacy voorop. Om mensen te helpen moet je op de hoogte zijn van alles wat ze doen en denken. Iedereen verdient individuele hulp. Dat weten de giganten ook. Maar waar wordt de grens tussen openbaarheid en privacy getrokken?

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Dan zijn The Circle van Dave Eggers of Dans la Google du loup van Christine Kerdellant zeker iets voor jou.