Terwijl mensen op de dag zelf nog niet weten op wie ze gaan stemmen, zijn er anderen die een heel duidelijke visie hebben. Jan Pieter Biesemans (29) en Alexander Rdzen (23) hebben geen verkiezingscampagne nodig om te weten op wie ze wel en niet gaan stemmen. Twee interessante overtuigingen recht tegenover elkaar.  

Jan Pieter kiest voor Open VLD omdat zij als enige niet in hokjes denken

Zekerheid

“Zondag gaat mijn stem sowieso naar Philippe De Backer en Open VLD. De Backer wil zich inzetten voor alle Antwerpenaren en beziet ook iedere inwoner van de stad als Antwerpenaar. Hij en de partij denken niet in hokjes zoals bijvoorbeeld N-VA of Vlaams Belang. De Backer wil van Antwerpen terug een vriendelijke stad maken. Dat hebben we de afgelopen jaren wel wat gemist.”

“De huidige burgemeester viseert bijvoorbeeld specifieke groepen waardoor je verdeeldheid creëert. Links ziet dan weer de burgers als slachtoffer. Da’s ook niet juist. Philippe heeft daarin een unieke kijk. Voor hem verdient een jong kind van het Stuivenberg evenveel kansen als een kind van een rijkere buurt. Sociale mobiliteit is dé prioriteit en daar ben ik blij om.”

(In)perfection

“Ik vind persoonlijk wel dat de partij erop vooruit is gegaan en dat blijkt bijvoorbeeld ook uit peilingen. Uit een peiling bleek dat 20 procent van de Antwerpse jongeren Open VLD wel zien zitten. Ik hoop dan ook dat we op 14 oktober goed gaan scoren. Ik hoop langs de andere kant ook dat de extremistische partijen (PVDA & VB) het veel minder gaan doen. Een belangrijk punt is dat je met heel veel overeen moet komen, ik zie bij Open VLD geen enkel minpunt.”

“Philippe De Backer zou een perfecte burgemeester zijn voor Antwerpen omdat hij de Antwerpenaar wil begrijpen. Via ondernemerschap leert hij zijn Antwerpen en de inwoners kennen en ziet dan ook wat er leeft. Antwerpen is ook een stad die in ontwikkeling is en dat gaat nog zeker niet stoppen. Dat begrijpt de lokale afdeling als geen ander. Ik denk ook wel dat hij beseft dat hij met 5 procent niet moet dingen naar de burgemeesterssjerp. Zo nuchter is Philippe wel.”

De jeugd van de toekomst

“Ik zie mezelf nooit op een lijst staan. Allee, zeg nooit nooit, maar het talent heb ik er niet voor. Ik geloof in de jonge groep die er nu staat -overigens de jongste van alle lijsten in Antwerpen- en die moet nu nog meer groeien om er binnen 6 jaar volledig te staan.”

 

Alexander vindt dat Open VLD er dan weer enkel is voor de rijken

“Ik heb het gevoel dat Open VLD enkel de belangen van rijke mensen verdedigt”, zucht Alexander. “We moeten niet enkel besparen op sociale zekerheid. Er moet een goede balans zijn. De mensen die bij de economische crisis al zoveel hebben moeten inleveren, moeten niet weer opdraaien voor het geld.”

Open VLD is er niet voor iedereen

Mensen die duizenden euro’s verdienen, maar ook bedrijven, moeten volgens Alexander ook hun steentje bijdragen. “Vermogenswinstbelasting, of eender welke belasting die nadelig is voor grootverdienders, wordt door Open VLD meteen van tafel geveegd. Voor bedrijven zijn ze natuurlijk de ideale partij.” In Alexanders ogen doet Open VLD er alles aan om bedrijven te helpen aan belastingvoordelen.

“Ik heb wel een goed beeld van de sociale en maatschappelijke problemen in Antwerpen”, Alexanders moeder werkt voor de vakbond en vertelt hoe het er aan toegaat. “Ik ben natuurlijk beïnvloed, maar als Open VLD meer macht krijgt, vrees ik dat er minder geld zal gaan naar de armere klassen. Meer wijken zullen onbetaalbaar worden en heel veel mensen gaan uit de boot vallen.” Volgens Alexander zal het niet zover komen: “Ze hebben niet zo’n groot aandeel in Antwerpen”.

Progressief is positief

“Ik sluit me wel aan bij het progressieve karakter van de partij”, Alexander spreekt lovend over het aandeel van Open VLD in de euthanasiewet voor minderjarigen. Open VLD zorgde er mee voor dat de regering de wet invoerde terwijl er erg veel tegenkanting was. Zijn eigen voorkeurspartij stond zelfs lijnrecht tegenover Open VLD. “Ik kan me alleen echt niet vinden in hun liberaalse visie.”