Donderdagavond ging de tweede Antwerpse Beiaardcantus van start. Studentenclubs Sofia, PSW, Wikings-NSK, Lingua, Aesculapia, Eligia en Unifac sloegen de handen in elkaar om ook van deze editie een succes te maken. Meer dan 2.500 studenten hadden zich verzameld op de Groenplaats om deel uit te maken van het massa-evenement. Onder begeleiding van de Kathedraalbeiaard en een studentenfanfare zongen ze hun kelen schor en dronken ze liters bier.

Io Vivat

Klokslag 17 uur openden de deuren en werd een massa studenten ontvangen op het plein. Op hen stonden maar liefst 250 vaten, goed voor ongeveer 45.000 pinten, en een honderdtal vrijwilligers te wachten om alles in goede banen te leiden. Om 18 uur was het dan eindelijk zo ver en werd het Io Vivat ingezet. Nieuw dit jaar was ook de gelegenheid om te eten van een mobiele frituur die voorzien was om de hongerige magen te stillen.

Cantor Axel Daeseleire

Deze editie kon burgemeester Bart De Wever er jammer genoeg niet bij zijn, maar veel moest er niet getreurd worden want hij werd opgevolgd door niemand minder dan bekend Antwerpenaar Axel Daeseleire die enkele Ad Fundums kwam inzetten. Zelf liet hij alvast weten stevig onder de indruk te zijn geweest door het jeugdige enthousiasme en de manier waarop het bier meer dan rijkelijk vloeide. Axel is zelf nog cantor geweest in het jaar ’89-’90 bij Andoverpia, en droeg ook trots zijn oude lint, dus hij heeft wel al meerdere cantussen voorgezeten, “maar zo’n massacantus is toch iets speciaals,” aldus Axel.

Studenten drinken voor goed doel

De zeven organiserende studentenclubs  hebben dit jaar besloten dat de opbrengt van de cantus gaat naar Mobile School. Dat is een Belgische organisatie die zich wereldwijd inzet voor straatkinderen. “Wij hebben gekozen om dit doel te steunen omdat wij als studenten veel belang hechten aan wereldwijde toegang tot onderwijs en vorming. We willen daarom met de opbrengst teruggeven aan zij die minder of geen kansen krijgen om geschoold te worden alsook steun betuigen aan een Belgische organisatie die zich hiervoor inzet.” – klinkt het.

 

 

Auteur & Foto: Adiza Saliou.