De tragische gebeurtenissen die zich gisteren afspeelden in Luik zijn bij de bevolking nog niet verteerd. Benjamin Herman (31), de man die gisteren twee politie-agentes en een jonge kerel in koelen bloede neerschoot bleek geradicaliseerd te zijn. Herman viseerde duidelijk de politie en schoot beide hulpagenten neer. Tijdens zijn uitvlucht hield hij de auto van Cyrl Vangriecken tegen en doodde hem vervolgens met het dienstwapen van de agentes. Wederom gruwelijke gebeurtenissen die het hele land in rep en roer zetten. Maar was dit te voorkomen? Benjamin Herman zat sinds 2003 in de gevangenis en maakte geregeld gebruik van uitgaansvergunningen en penitentiair verlof. Bij deze uitgaande luxes heeft hij enkele keren de regels verbroken en verbleef hij langer in de buitenwereld. Erger nog, één van die keren heeft hij een diefstal met geweld gepleegd en toch kreeg Benjamin opnieuw een uitgaansvergunning. Benjamin stond vorig jaar op een radicaliseringslijst van Staatsveiligheid en kreeg toch de toestemming om twee dagen vrij rond te lopen omwille van persoonlijke omstandigheden?

‘We hebben te maken met een jonge gedetineerde die sinds heel jong drugs gebruikte, met een laag IQ, en die zeer beinvloedbaar was’, schetste Geens de situatie.  ‘Ja, een andere beslissing was mogelijk. Men had aan Herman ook geen uitgaansvergunning kunnen toekennen. Een minister had dat allicht niet gedaan. Maar de administratie heeft dat in eer en geweten wel gedaan.’

Hoe zot kan het nog worden? Het is weer typerend dat minister Koen Geens en Staatsveiligheid achteraf doen alsof hun neus bloedt, alsof ze dit niet hadden kunnen voorkomen? Ik zou graag hebben dat de betrokken partijen hun verantwoordelijkheid opnemen en zorgen dat zulke domme fouten die levens verwoesten elimineren! Er is een duidelijke radicaliseringstendens in de gevangenis aan de gang die dringend gereguleerd moet worden. Twijfelgevallen of randgevallen mogen deze vrijheid niet krijgen.

Het hart van iedere Belg bloedt, maar wij wensen vooral veel sterkte en medeleven aan de betrokken families en vrienden.