Charlotte Bruyns toont ‘Brunotte’ aan minister Muyters

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie bracht op 13 maart een bezoek aan enkele ondernemende studenten. Ook Charlotte Bruyns (22), student communicatiemanagement aan de AP Hogeschool, stelde haar onderneming voor aan minister Muyters. Sinds 2014 worden student-ondernemers in Antwerpen ondersteund door TAKEOFFANTWERP.

  Minister Philippe Muyters steunt alle jonge ondernemers en ziet een positieve evolutie. Tijdens de voorstelling van de ondernemingen gaf hij enkele cijfers mee: “Maar liefst 66 procent van de studenten ziet het momenteel zitten om zelf te ondernemen. In 2010 waren er 163 studenten in Vlaanderen met een eigen onderneming. Het verschil met vandaag is enorm. Volgens de laatste cijfers van eind 2018 zijn dat er nu al 4.817.”

Ook Robert Voorhamme, voorzitter van de Associatie UAntwerpen, ziet veel jongeren die goesting hebben om te ondernemen. “Veel studenten zitten met vragen als ze willen beginnen ondernemen. Ondersteunende organisaties zoals TAKEOFFANTWERP zijn er dan om de start zo laagdrempelig mogelijk te houden.”

Met Brunotte, een merk van handgemaakte sjaals en hoofdbanden, hoort Charlotte Bruyns bij die ondernemende jongeren. “Het is heel spontaan gegaan”, vertelt Charlotte. “Ik ben begonnen met sjaals te breien voor mezelf. Mijn eerste klant was een vriendin, dan de buurvrouw en zo ging de bal aan het rollen. Ik merkte dat veel mensen belang hechten aan iets handgemaakt, daarom ben ik deze onderneming gestart.”

Blijven ondernemen

Charlotte legt uit hoe ze haar studies met Brunotte combineert: “Ik maak producten uit wol en die zijn dus vooral in de winter veelgevraagd. Wat moeilijk is, want dan zit ik in mijn examenperiode. Ik zorg ervoor dat ik in de zomer al een collectie begin te maken voor de winter. Tot nu toe lukt dat.”

“Ik wil sowieso verder gaan in het ondernemen, maar of het nu juist Brunotte is dat zal groeien, weet ik niet. Het is op dit moment gewoon leuk, omdat het makkelijker is geworden om te ondernemen en tegelijkertijd te studeren. Ik vind het heel interessant om van al dat ondernemen iets te leren.”

Ook Charlotte heeft als student-ondernemer hulp gezocht bij TAKEOFFANTWERP. “Ze organiseren veel events zoals het kerstmarktje ‘Start Up Your Christmas’ voor jonge ondernemers, waar ik veel verkocht heb. Voor een startende ondernemer is TAKEOFF heel interessant. Ik ben ook aangesloten bij studentenvereniging SINC, die vaak samenwerkt met TAKEOFF. Zij hebben mij in contact gebracht met zaken als sociale zekerheid. Er komt meer bij een onderneming kijken dan je denkt.”

 

T

TAKEOFFANTWERP biedt sinds 2014 info, hulp en werkplekken aan studenten met ondernemingszin. Het is een samenwerking tussen AUHA (Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen), de stad Antwerpen, de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA en studentenvereniging SINC. Er worden regelmatig evenementen voor jonge ondernemers georganiseerd waaronder startersbegeleiding, workshops en infosessies met experts.

De organisaties achter TAKEOFF bundelen ook nog eens de krachten met BAAS, een werking voor jonge ondernemers vanuit jongerenwerking Kavka, onder TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE. De Europese Unie biedt steun aan ALLIANCE via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

De AUHA bestaat uit Artesis Plantijn Hogeschool, Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool en Hogere Zeevaartschool Antwerpen. SINC, oftewel ‘Students for Innovation & Cooperation’, is een studentenvereniging die studenten inspireert en aanmoedigt om te ondernemen. Ze werken vaak samen met TAKEOFFANTWERP om student-ondernemers te helpen.