In de straten van Antwerpen heb ik enkel positieve reacties gehoord over de mars tegen seksueel geweld op 12 mei. Jong of oud, man of vrouw, iedereen vond het een knap initiatief.

Kaat, 23 jaar, headhunter

Op politiek vlak weet ik niet zeker of ze hier na de mars iets tegen gaan doen. Maar het heeft zeker wel nut gehad. Veel ogen zijn open gegaan en mensen durven eindelijk in het licht te komen met hun verhaal. Zo’n mars is een prachtig voorbeeld van de samenhorigheid bij de mensheid. Iedereen komt op straat iedereen leeft mee met elkaar en geeft steun. Zelf heb ik jammer genoeg niet kunnen meelopen maar veel respect voor de mensen die het wel hebben gedaan.

Koen, 50 jaar, bloemist

Zelf heb ik 3 dochters en moest er iets met één van hen gebeuren zoals met Julie, zou ik het gewoon niet overleven. Ik heb ook een rosse dochter en wanneer ik haar hoor vertellen over wat voor lelijke woorden mensen tegen haar zeggen val ik achterover. Zo kwam ze eens thuis van Pukkelpop en vertelde ze dat mensen haar nariepen “Ros goed poet goed!” Ze is gewoon verder gelopen en niet op ingegaan, maar zo’n woorden tegen een jong meisje roepen is toch niet oké? Om te weten dat dit zich dagelijks bij ontzettend veel jonge vrouwen voordoet en nog veel ergere dingen. Ik walg er echt van dat dit zich dagelijks bij ontzettend veel andere vrouwen voordoet. De mars gaat veel verder dan het enkel lichamelijk aanraden, ook over het aanranden van de persoonlijkheid van die persoon. Dus zeker vond ik het een goed idee om zo’n mars te houden.

Clara, 67 jaar, gepensioneerd (geen foto)

De mars gisteren heel knap vond ik dat. In onze tijd was daar geen spraken van om daar nog maar over te denken laat staan over te spreken. Hoe die meisjes dat op zo’n korte tijd hebben kunnen organiseren en zo veel mensen op straat kregen, chapeau.