Nigel Williams is een Britse komiek die politiek op de voet volgt. Tijdens de verkiezingsnacht stond hij met een rits Amerikaanse komieken en kunstenaars in de Arenberg in Antwerpen. Speciaal voor de presidentsverkiezingen organiseerde het cultuurhuis een Election Extravaganza met comedy en muziek.

Nigel Williams

Nigel Williams

Trump als president

“Tijdens de hele verkiezingscampagne was Clinton de beste van de twee, ook al werd ze wel heel hard gehaat voor haar financiële diensten. Maar Trump is tegen alles, en het is zo duidelijk hij leugens vertelde. Toch stemmen mensen op hem.
Dat past in de culturele evolutie die momenteel aan de gang is. Mensen krijgen te veel informatie via televisie en sociale media en creëren een eigen wereld. Wie er aan de macht is, vinden ze niet belangrijk. Daardoor stemmen ze op een volstrekte idioot die populair is door televisie. Dat is ook een heel slechte zaak voor Europa, en het is aan de volgende generatie om dat op te lossen.”

Niet lachten maar nadenken

“Over Trump worden meer grappen gemaakt, iedereen lacht ermee. In Europa zou niemand voor zo’n figuur kiezen. Aan de andere kant zie je dat mensen kiezen voor Erdogan. En met hem mag niet meer gelachen worden. We moeten dus beginnen nadenken over de manier waarop zulke mensen aan de macht geraken.”

 

 

Rachaël

Rachaël

“Ik geloof nog altijd dat Trump niet in staat is om president te worden”

Rachaël (23) is afkomstig uit de Verenigde Staten maar is drie jaar geleden naar België verhuisd. Nu woont en studeert ze in Antwerpen. Ze heeft de verkiezingen nauwlettend gevolgd.

Trump als president

“Ik ben vooral teleurgesteld, maar ook blij dat ik op dit moment in België woon. Ik vrees voor mijn land. Ik heb zelf met weinig plezier op Hillary Clinton gestemd, omdat ze ‘the lesser of two evils’ was.

Ik snap wel dat mensen op Trump stemmen. Mensen zijn de gewone politiek beu. Ze zien hem als een ‘derde partij’. Anderzijds had ik nooit verwacht dat zoveel mensen op hem zouden stemmen aangezien hij steeds belachelijke uitspraken doet. En dat hij in staat is om president te worden, geloof ik nog altijd niet. Hopelijk kan hij aantonen dat ik ongelijk heb.”

Vrienden en familie

“Mijn vrienden en familie verschillen sterk in hun reacties op de verkiezing van Donald Trump. Toevallig wonen ze allen in Florida en Ohio, twee belangrijke swing states. De millenials op mijn news feed zijn ofwel sterk pro Trump ofwel sterk pro Clinton. Ouderen zijn eerder sceptisch over Trump. Diegenen die toch op Trump hebben gestemd, deden dat omdat ze weinig vertrouwen in Clinton hadden.”

 

Geschreven door Fien Poppe

Foto’s geleverd door interviewees