Hoe zal technologie het werk van journalisten veranderen? En hoe verandert de techniek nieuws en achtergronden voor het publiek? Twee ontwikkelingen in de journalistiek die ik graag met jullie zou willen delen.

 

  1. Interviewrobots

In het Future Media Lab in Tilburg wordt volop gewerkt aan een nieuw fenomeen: de ‘interviewrobot’. Die gaat er in de toekomst voor moeten zorgen dat standaard nieuwsberichten niet meer door mensen zullen moeten gemaakt worden. De New York Times experimenteerde al met geautomatiseerde nieuwsberichten door zelflerende computers.

  1. Drones

In de fotojournalistiek is de drone niet meer weg te denken. Een dronefotograaf kan makkelijk spectaculaire beelden maken vanuit de lucht terwijl een ‘gewone’ fotograaf dat niet altijd kan, tenzij die beschikt over een helikopter misschien. Op dit moment zijn de regels voor een drone nog streng (maximale hoogte: 50m, niet boven mensen of gebouwen vliegen, …), maar eens die wetgeving verandert, zal de drone overnemen.

Conclusie

Het blijft nog maar de vraag of er wel toekomst is voor de mens in de journalistiek. Alles moet steeds efficiënter gaan en misschien komt er een dag dat wij mensen niet meer kunnen tippen aan de kracht van robots. De technologie gaat steeds sneller vooruit en dat brengt toch een bepaalde angst met zich mee.

Door: Cédric Gacoms