Na België heeft nu ook Nederland zijn eerste klimaatmars afgewerkt. Meer dan 15000 scholieren kwamen samen in Den Haag als reactie voor een groener klimaat. Er wordt vanuit Nederland vooral naar ons gekeken, maar zou dit niet andersom moeten zijn?

Het was de Nederlander Stijn Warmenhoven (17) die zijn medestudenten op straat kreeg. Geïnspireerd door onze Belgische Anuna De Wever stak hij met enkele vrienden de handen in elkaar en vond zo op 7 februari de eerste Nederlandse klimaatmars plaats.

Iedereen schreeuwt om een echt klimaat beleid maar zitten beide landen even diep? Uit onderzoek van ECA International blijkt dat enkele Nederlandse steden uitstekend scoren onder de categorie ‘Meest leefbare steden’. Het gaat over de steden Amsterdam, Eindhoven en stad achter de duinen Den Haag behaalde zelfs het brons.

Wat betekent dit concreet? Nederlandse steden presteren goed tot uitstekend op factoren zoals infrastructuur, openbaar vervoer en gezondheidszorg terwijl onze hoofdstad verder bengelt en de kritiek op onze Belgische wetgeving blijft groeien. Voor het eerst in tien jaar is er weer een rusthuis failliet verklaard en viel op Het Journaal te zien hoe trams en bussen hopeloze vertragingen opliepen. We hebben de Nederlanders op straat gekregen, maar kunnen de Nederlands ervoor zorgen dat ook wij stijgen in de rangschikking?

Stijn Anuna klimaatmars

Radiobericht