Louis Boeckmans (94) is een van de laatste overlevenden van het Fort van Breendonk en concentratiekamp Buchenwald. Op 24 juli 1944 startte voor hem de horror die Europa voor altijd getekend heeft. Zijn ervaringen navertellen is voor Boeckmans een manier om ervoor te zorgen dat de gruwel nooit vergeten wordt. Wij brachten zijn verhaal aan de hand van beelden uit concentratiekamp Natzweiler-Struthof.

Louis Boeckmans

Niemand van zijn familie wist dat Louis Boeckmans lid was van de verzetsgroep ‘De Witte Brigade’. Tot hij werd verraden door zijn buurmeisje dat iets had met een Duitse SS-soldaat. Louis en zijn broer Jef werden gewelddadig opgepakt door de SS.

Na een kort bezoek aan de gevangenis in Hasselt werden ze op het transport richting Breendonk gezet. Daar werden ze hardhandig uit de vrachtwagens gesleurd. Uiteindelijk werden Louis en Jef in een beestenwagon van een trein naar Buchenwald vervoerd. Daar werden ze opgewacht door honden die al dagen niets meer gegeten hadden. De volgende gruwel begon voor Louis.

 


De rondleiding in Natzweiler-Struthof is voor de studenten journalistiek een confronterende ervaring. Een overblijfsel uit een afschuwelijke tijd dat opeens erg dichtbij komt. De ervaringen die het kamp oproept zijn vaak in één woord te beschrijven.

Door Demi Audenaerdt, Pieter-Jan Claes, Yaell Monas, Cato Peeters, Stien Reyntjens, Brandon Schutz, Yente Van de Wouwer, Mats van de Houwenhuyse en Ilse Van Looy.