Musee d’Art moderne et contemporain (MAMC) is een van de grootste musea van Frankrijk. Het bevat een uitgebreide collectie van hedendaagse kunstwerken. Er zijn meesterwerken te vinden van grote kunstenaars zoals Auguste Rodin, Pablo Picasso en Claude Monet. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook exposities die voor een bepaalde periode te zien zijn. De laatstejaarsstudenten Journalistiek brachten een bezoek aan dit museum, drie ervan selecteerden hun favoriete werken.

 

 

Keuze van een expert

Naast de keuze van de student hebben wij er ook voor gekozen om een medewerker van het museum zijn favoriete werken te laten zien. Corentin Sitter is technicus van het MAMC en heeft meerdere werken helpen opstellen. We kozen hem omdat we het belangrijk vonden om iemand te laten spreken uit het hart en niet vanuit kunsthistorische kennis.

 

Het eerste kunstwerk dat hij koos was een reconstructie van een woonkamer in de negentiende eeuw. Het kunstwerk is gemaakt door Charles Spindler, een Frans kunstenaar. Het spreekt Corentin enerzijds aan omdat hij zelf heeft meegewerkt aan de opstelling en anderzijds omdat hij houtbewerking heeft gestudeerd. Hij vindt het prachtig hoe mensen vroeger al zoiets mooi met hout konden maken.

 

 

Het tweede kunstwerk dat hij koos maakt onderdeel uit van het bovenstaande meubilair. Ook gemaakt door Spindler. Hij heeft dit gekozen voor het gebruik van hout.Hij zegt zelfs letterlijk “c’est vraiment un bon meubilier”, al zegt hij wel in dezelfde adem dat het eerder simplistisch is en dat het zonder zijn geheel niet zo heel veel voorstelt.

 

 

“Door een samenwerking van het glas en het licht, wordt er een bepaalde sfeer gecreëerd”

 

Wat hem hier ontroert is hoe een ruimte kan veranderen door het invallende licht. Zeker met zo een glas-in-lood raam. ‘s Morgens heb je een ander gevoel dan tegenover ‘s middags of zelfs ‘s avonds. Het is een werk van Sophie Taeuber-Arp, genaamd Composition abstraite désaxé.

 


Vrouwelijke kunstenaars

Het MCAM in Straatsburg is een groot museum. Twee lange verdiepingen met tijdelijke exposities maar ook werken uit de privécollectie . Opvallend is wel dat er heel weinig  werken van vrouwelijke kunstenaars zijn. Directrice en hoofd curator van het museum, Estelle Pietrzyk (42)  kent zeker het probleem en zocht voor ons de 3 bekendste werken, gemaakt door vrouwen.

 

 

Pietryk kijkt niet naar het gender maar gelooft in goede kunst. Daarom moet er geen verschil zijn bij de aankoop van kunst. Onlangs kocht het MCAM nog een aantal werken waarvan de meeste van vrouwen zijn.  Toch zijn er uit de 20.000 aanwezige werken maar  15 werken van vrouwen. Ze staan zelfs nog niet eens op de meest zichtbare plaats…

Dit werk is van Silvia Bachli, een Zwitsers tekenaar, fotografe en professor op de Academie voor Schone Kunsten in Karlsruhe in Duitsland.

 

 

Volgens de directrice is de manier waarop men over kunst denkt universeel.  Ze kaart aan dat er absoluut geen mag verschil mag zijn tussen mannen en vrouwen. Volgens haar is het probleem ook niet nieuw, het komt in alle tijden voor en in alle culturen.

Dit kunstwerk is er eentje van Françoise Pétrovitch, genaamd “Snowman”. Pétrovitch is een Franse kunstenares die momenteel actief is in de beeldhouwkunst, de schilderkunst en video.

 

 

Momenteel loopt er een tentoonstelling van schilder en beeldhouwster Sophie Taeuber-Arp.  Taeuber-Arp is geboren in Zwitserland in 1988. Maar ook in Straatsburg was ze een belangrijk persoon.  Tussen 1927 en 1928  werkte ze namelijk samen met haar man en Theo Doesburg aan de rechtervleugel van het neoclassicistisch gebouw,  Aubette. Ze werkte heel veel samen met haar man. Maar doordat Sophie niet vaak haar werk , weten kunsthistorici niet of een werk van haar ,van haar man of  van beiden is.

 

 

 

Pietryk  zelf is een grote fan van Sophie.

 

Conclusie

Hoewel het museum werd beschreven als een plek met hedendaagse werken neigden de gidsen toch meer naar het klassiekere deel. Daardoor week de rondleiding vrij hard af van ons verwachtingspatroon. Als we dan kijken naar de keuze van de studenten dan merken we dat ze toch proberen om de moderne elementen uit de klassieke werken te halen. Desalniettemin was het een interessante uitstap met voor elk wat wils.