Milan Rutten

Milan Rutten (47) startte begin maart als directeur van de Arenbergschouwburg en het Openluchttheater Rivierenhof. “Eerst loop ik nog een maand mee met uittredend directrice Yvette Deploige, daarna is het aan mij.”

Door Arno De Meulder

 Milan Rutten werd uit de vele kandidaten geselecteerd door een jury van zowel interne als externe leden. Hij heeft een verleden als communicatiedirecteur voor de Antwerpse sp.a. en werkte de voorbije vier jaar als directeur marketing en communicatie voor de stad Antwerpen. “Als directeur heb ik al wat ervaring, maar een cultuurhuis leiden is natuurlijk wel iets anders.”

 “De laatste jaren hebben we bij de Antwerpse stedelijke communicatie enorm ingezet op diversiteit. De helft van de Antwerpenaren heeft een migratieachtergrond. We weten ook uit onderzoek dat het grootste verschil in gedrag tussen de autochtone en allochtone Antwerpenaar ligt bij de cultuurparticipatie. Daarom willen wij met Arenberg het leidinggevend cultuurhuis zijn inzake diversiteit, want daar ligt de uitdaging voor de cultuursector.”

“Arenberg heeft echt een goed imago, wat alleen maar de verdienste is van het huidige team en directrice Yvette Deploige. Ik ben blij dat ik op dat elan kan verder bouwen.” – Milan Rutten

  Rutten legt uit waarom juist Arenberg het voortouw hierin moet nemen. “Arenberg is het cultuurhuis waar een breed palet aan podiumkunsten aan bod komt. We willen ons cultureel verbreden in alle richtingen. We zetten ook heel erg in op comedy, iets wat we bij andere cultuurhuizen minder zien. Comedy kan heel laagdrempelig zijn en daarom is Arenberg ideaal om die cultuurparticipatie aan te wakkeren bij alle Antwerpenaren.”

 Als directeur van Arenberg valt ook het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne, dat onlangs een gevarieerde zomeragenda bekendmaakte, onder zijn bevoegdheid. “Momenteel heb ik voor het OLT geen plotse veranderingen in petto. De programmatie zit daar heel goed en het draait uitstekend. Toch zou ik graag onderzoeken of we in de winter iets met het OLT kunnen doen. Nu is het slechts open van juni tot september en dat is spijtig, want het is een magische plek.”