Naast onderlinge conflicten worden studenten alsmaar vaker het slachtoffer van inbraak. Ook Pauline Buchet kreeg hier mee te maken. Voelen studenten zich nog veilig op kot en hoe herken je een veilig en kwaliteitsvol kot?

Op 27 september, wanneer alle Antwerpse studenten de start van het nieuwe academiejaar aan het vieren waren op Studay bij Spoor Oost, sloeg het noodlot toe voor enkele studenten. Pauline Buchet, studente Hotelmanagement aan AP Hogeschool, is een van de slachtoffers bij wie er die nacht werd ingebroken op kot.

“Rond half tien ’s avonds keerde ik met twee vrienden terug naar mijn kot. Toen ik arriveerde stond er een groepje studenten buiten dat mij tegenhield. Toen ik het nieuws hoorde, spurtte ik naar boven om te kijken wat er gestolen was. Mijn Rayban zonnebril, Iphone 7, voetbalschoenen en vijftig euro waren weg. Er is wel een Proces-Verbaal opgesteld, maar mijn spullen zie ik waarschijnlijk nooit meer terug.”

“Het heeft even geduurd voor ik terug op kot ben gaan slapen. Na een week heeft mijn vriendin gezegd dat ik wel ooit terug moest. De eerste nacht is ze dan ook blijven slapen zodat ik me niet onveilig voelde. Ze zeggen wel dat inbrekers meestal niet terugkomen maar de eerste nachten waren toch moeilijk.”

Een oplossing? Meer camera’s!

“Ik zit heel graag op kot in Antwerpen; het is een mooie stad, alles is vlakbij en er is altijd wel iets te doen. Maar of Antwerpen veilig is? Dat hangt af van de plaats en het tijdstip. Ik denk ook dat er wel extra maatregelen genomen kunnen worden omtrent de veiligheid van studenten. De stad zou meer camera’s kunnen hangen in de uitgaansbuurten en als er aan elk kotgebouw een camera zou hangen, zou er al veel opgelost zijn denk ik.”

“Zoals de politie zegt: ‘als ze echt ergens willen inbreken, geraken ze overal binnen.’ Toch wil ik studenten aanraden zo weinig mogelijk waardevolle spullen achter te laten op kot of een goede kluis aan te schaffen. Het is ook altijd handig om een Facebookgroepje te hebben met je kotgenoten. Als er dan problemen zijn, ben je snel op de hoogte.”

Studentkotweb voor een veilig en kwaliteitsvol kot

“Wie een kot zoekt, kijkt best altijd eens op studentkotweb.be.” Dat zegt Gate15, hét studentenportaal van Antwerpen. “Kotweb is het studentenhuisvestingsbeleid van Antwerpen waarin wij samenwerken met de stad zelf en de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs. Met Kotweb zorgen we voor neutrale informatie voor studenten en eigenaars en zo kunnen we kwaliteit garanderen.”

Antwerpen heeft in totaal zo’n 10.000 koten waarvan ongeveer de helft op Kotweb staat. “In Antwerpen gaat maar twintig procent van de studenten op kot. We richten ons dus niet op kwantiteit maar op kwaliteit en dat sinds 2012”, aldus Gate15. Antwerpen is hiermee ook de eerste stad in Europa die koten screent en een label geeft. “We merken dat andere steden snel volgen.”

Kwaliteitslabel

Maar hoe werkt het nu? De stad Antwerpen bewaakt de kwaliteit en veiligheid van alle Antwerpse studentenkoten. Na een grondige controle krijgt elk pand een kwaliteitslabel van de stad. Dat label kan je enkel op Kotweb terugvinden.

“Wanneer we een groen label toekennen, is alles goedgekeurd, perfect om te huren dus. Een blauw label wilt zeggen dat er nog geen eerste controle geweest is of dat er na een eerste controle nog wat aanpassingen of renovatiewerken moeten gebeuren. Een rood label geven we pas na een tweede negatieve controle en dus voldoet het pand niet aan de kwaliteits- of veiligheidsnormen.”

“Door de labels kunnen studenten zelf gratis en snel opzoeken of een pand gecontroleerd werd op kwaliteit en veiligheid. Maar we doen wel meer dan enkel labels toekennen natuurlijk. Eigenaars van studentenkoten kunnen ook gratis advies op maat krijgen om aan de normen voor kwaliteit en veiligheid te voldoen. We laten ze dus niet aan hun lot over.”