Tournée Minérale is een maand gedaan en wij blikken hierop terug. Ons eerste interview is met Michael Niclaus, ex-alcoholieker en drug and alcohol counselor bij de Beste Beslissing. Hij schreef al verschillende boeken hierover.

Heeft Tournée Minérale veel invloed op mensen volgens jou?

Er zijn drie conclusies die je kan trekken uit Tournée Minérale. De eerste conclusie is dat je het niet volhoudt en na een dag of twee al terug begint te drinken. Dan mag je zeker zijn dat je een probleem hebt. De tweede conclusie is dat je na een maand denkt: “nu heb ik het aan mezelf bewezen dat ik het kan”. Je vindt het niet nodig om langer te stoppen en je start terug met drinken. De derde conclusie is dat je het interessant vond en dat je stopt met drinken. Ik heb zelf lang de eerste twee conclusies getrokken. Uiteindelijk ben ik dan toch volledig gestopt.

Denkt u dat de “zoveel dagen zonder” campagnes veel verschil maken?

Ja, ik vind hoe meer campagnes zoals Tournée Minérale, hoe beter. Alles is bewustwording. Elke persoon interpreteert dat anders. Kijk op Facebook en je hebt veel reacties zoals: “we mogen al niet meer drinken, nu mogen we al geen vlees niet meer eten, wat is het volgende?”.  Het gaat niet om het afpakken, maar over slimmer worden.

Is het leuker om met mensen op te trekken die ook geen alcohol drinken?

Ja, ik kom bijna enkel overeen met mensen die niet drinken. Al mijn beste vrienden zijn nu mensen die niet meer drinken. Dat is niet zo van “ah drinkt gij?”, dan mag je mijn vriend niet meer zijn. Mensen die meer drinken, dat klikt niet omdat wij met andere dingen bezig zijn. Zij vertellen allemaal wat ze gedaan hebben en hoeveel vrouwen ze gepakt hebben. Oké ja dat is plezant, maar daar ben ik niet mee bezig.

Alles is energie in het leven. op een of andere manier zijn wij hier vandaag omdat dat zo moet zijn in de wereld, omdat onze energie op een of andere manier matcht met elkaar. Toen ik stopte met drinken kwam ik in het begin nog overeen met al mijn vrienden, maar dat was een andere energie. Zij willen feesten. Ik heb dat ook allemaal gedaan, maar ik werd nuchter en begon andere dingen op te zoeken. Ik ging naar de yoga en kwam in aanraking met het boeddhisme. Nu ben ik een grote fan van spiritualiteit en dan trek je andere mensen aan. Als je een uur yoga doet, ga je daarna niet gaan zuipen.

Ik ben nuchter nuchter. Ik ben nuchter in mijn alcohol en nuchter in mijn leven.

Denk je dat het beter zou zijn als iedereen dezelfde energie zou hebben?

Ik geloof eigenlijk dat het kernprobleem is dat mensen niet goed met hun emoties kunnen omgaan. Als alcohol wegvalt, dan gaan mensen meer antidepressiva nemen en meer illegale drugs. Apothekers zijn gewoon drugswinkels. Het ene in de apotheker is legaal en XTC is dan illegaal. Het is allemaal hetzelfde, het zijn allemaal drugs. It’s not about health, it’s about wealth. Je hebt 1 miljoen mensen die antidepressiva nemen, je hebt 7 miljoen mensen die alcohol drinken. Als je alcohol weg neemt zie je die antidepressiva binnen een jaar naar 5 miljoen gaan.

Wat is dan wel de oplossing?

Dat mensen in therapie gaan, dat mensen aan zichzelf werken, dat ze slimmer worden. Hetgeen ik een beetje probeer te doen: ik schrijf veel over mijn emoties en ik praat veel met mensen over het leven. ik heb een vaste therapeut waar ik bijna wekelijks langs ga. Eigenlijk moet je verantwoordelijkheid nemen over de emoties die jij voelt. Wat wij vaak gaan doen is zeggen: “jij hebt een alcoholprobleem dus jij moet het oplossen. Zolang jij het niet hebt opgelost blijf ik ongelukkig.” Wij leggen heel erg vaak de verantwoordelijkheid bij een ander. Wij nemen geen verantwoordelijkheid bij onszelf.

Ik ben gestopt met drinken omdat mijn vader mij vroeg wat mijn doel in mijn leven was. Ik was 25 jaar en dat was de eerste keer dat ik mezelf in vraag stelde. Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Daarvoor dacht ik: ‘iedereen drinkt, iedereen feest’. Als iedereen morgen cocaïne doet, ga je dat toch ook niet doen? Ik ben eigenlijk mezelf in vraag beginnen stellen en dat is volgens mij de oplossing. Iedere persoon die stopt met drinken, zoveel te beter. Maar je moet dan ook nuchter blij zijn. Je kan nuchter fysisch zijn, maar de hele tijd denken: ‘ik heb dorst’. Ik ben nuchter nuchter. Ik ben nuchter in mijn alcohol en nuchter in mijn leven.

Ik heb geleerd in het leven dat je andere mensen niet kan helpen als ze niet geholpen willen worden.

Als iemand dan bij zichzelf geen probleem ziet, is het dan wel nog oké dat die een alcoholprobleem heeft?

Ik heb geleerd in het leven dat je andere mensen niet kan helpen als ze niet geholpen willen worden. Daarom dat ik met mensen afspreek omdat ze ervoor open staan. De meeste mensen willen niet geholpen worden en wij willen ze dan helpen maar ze vragen daar niet achter. Ik word irritant van mensen die me willen coachen als ik daar niet achter vraag. De grootste verslaving is niet alcohol, maar de liefde. We zijn allemaal op zoek naar erkenning van onze ouders en onze partner. Die erkenning hebben we nodig.

Als iemand geen hulp wilt, kun je die dan echt niet helpen?

Je kan jezelf helpen door in therapie te gaan. Je gaat dan dingen over jezelf leren en waarom jij het je aantrekt dat die persoon drinkt. Je wil die persoon helpen omdat je daar iets uit haalt. Er zit daar een deel van eigenwaarde. Als jij nuchter blijft, blijven mensen rondom jou ook nuchter. Je les gaat zijn om die persoon los te laten. Zolang je iemand helpt, ontneem je de verantwoordelijkheid van die persoon om zichzelf te helpen. We leven in een slachtoffermaatschappij en helpen altijd maar. Eigenlijk is dat niet goed. Je denkt misschien wel dat als je vijf keer minder drinkt dan de ander dat je geen probleem hebt, maar dat ene glaasje laten staan kan je niet.

Moet je persé therapie volgen?

Therapie is ook gewoon praten met mensen. Therapie is heel ruim. Dat kan even goed wandelen of lopen zijn. Therapie is voor mij met jezelf bezig zijn en jezelf in vraag stellen en  dat proberen beter te maken. Soms kan je dat alleen. Ik heb heel lang veel geschreven. Soms voel je gewoon dat je mensen nodig hebt rondom je.

Daarnet had ik een lezing en er was iemand aan het wenen omdat ik die had geraakt. Ik werk ook heel veel, en soms denk ik wel eens of dat wel nut heeft. Elke dag opnieuw ga ik naar verschillende plaatsen, maar soms denk ik of het niet beter is als ik in de zetel zit en niks doe. Neen, want wat ik doe is nodig. Toen die persoon begon te wenen, besefte ik weer waarvoor ik mijn job doe.

Zou je deze job ook gedaan hebben als je geen alcoholprobleem had gehad?

Neen. Mijn job is gewoon de weerspiegeling van wie ik ben. Ik heb heel veel gedronken en heb daar veel uit geleerd. Nu ben ik nuchter en daar leer ik ook veel uit en dat wil ik meegeven aan anderen. Ik zou nooit alcoholcoach zijn als ik niet mijn leven had gehad wat ik heb gehad.

Als je 1 keer in de week uitgaat en zat bent dan heb je een alcoholprobleem.

Denk je dat mensen die job kunnen doen als ze dat probleem zelf niet hebben gehad?

Neen. Omdat het veel dieper gaat dan mensen die gewoon naar mij komen. Zelfs zonder iets te zeggen voelen ze zich veilig bij mij. Ik begrijp hen. Ze mogen vertellen wat ze willen, ik begrijp het. Ik heb zo goed als alles gedaan. Ik heb ook allemaal dingen gedaan als ik zat was waarvan ik nuchter dacht: ‘waarom heb ik dat gedaan?’. Als je bij een psycholoog of therapeut gaat die daar geen ervaring in heeft, begrijpt die dat niet. Zij proberen het rationeel te bekijken, maar ik heb het allemaal zelf doorleefd.

Hebben veel mensen een alcoholprobleem in België?

Als je 1 keer in de week uitgaat en zat bent dan heb je een alcoholprobleem vind ik. De algemene regel is dat je vanaf 21 eenheden per week een alcoholprobleem hebt en er zijn 1 miljoen op 7 miljoen mensen die zoveel drinken; 12% van België dus. De nieuwe regel, ingevoerd door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, zegt dat je een alcoholprobleem hebt vanaf tien eenheden per week. Ze hebben er nog geen testen rond gedaan, maar ik zeg het nu al dat er 3 miljoen mensen in België een alcoholprobleem hebben met deze nieuwe regel.

Waarom kijken we naar die alcoholieker die in de goot ligt, waarom kijken we naar die ene die elke dag drinkt? Waarom vinden wij dat zo fantastisch om aan dat beeld vast te houden. Omdat als ik zeg dat als je één keer in de week drinkt je ook een alcoholprobleem hebt, mensen dat niet graag horen. Door dat beeld dat ze hebben van die man in de goot, denken ze dat ze zelf nog normaal kunnen drinken en geen alcoholieker zijn. Ik heb dat zelf jaren gezegd: “ik heb geen alcoholprobleem, ik heb nog nooit ’s morgens gedronken.” Wij kijken naar dat beeld heel ver weg, omdat we nog heel veel tijd hebben om aan dat beeld te geraken. Ik heb al duizenden mensen hun leven gered, door die inzichten mee te geven. Dat we niet in de goot moeten liggen voordat we stoppen. Om in de goot te geraken moet je echt zot uw best doen. In mijn filosofie heeft één op de vijf mensen een probleem.

Alcohol is de gevaarlijkste drug in de wereld, omdat we het niet zien als een drug.

Hoe kom je tot inzicht om te stoppen?

Als je veel pijn hebt gehad. Op alle manieren, als je dingen verliest zoals je relatie, je mag je kinderen niet meer zien of je hebt iets gedaan waarvan je versteld staat of je hebt je kinderen geslagen … De pijn moet echt hoog zijn.

Alcohol is een medicament waarmee je jezelf verdoofd. We doen dat op zo een subtiele manier dat we het zelf niet doorhebben. Als je stopt met drinken ben je raar, maar als je stopt met roken vindt iedereen u fantastisch. Dat is omdat 85% van de mensen zelf drinkt.

Welke inzichten heb jij gehad toen je stopte?

Mijn inzichten waren dat veel mensen zeggen dat alcohol ontspannend is. Alcohol is niet ontspannend. Veel mensen zeggen dat alcohol gezellig is, maar wij zitten hier nu ook en we drinken niets alcoholisch en het is ook gezellig. Elk mens die drinkt weet ergens dat dat niet klopt. Ons lichaam is een tempel, we moeten dat met liefde en goedheid behandelen. Je moet dat zien als: wij zijn licht en als wij kind en baby zijn, zijn wij licht en liefde en doorheen het leven vergeten we dat ergens. Alcohol is duisternis. Uw lichaam is licht en we gieten dat vol met vergif. Caffeïne neem ik ook niet te veel, ik ben al zo’n duracell konijn.

Alcohol is een hard drug. De reden waarom alcohol de gevaarlijkste drug in de wereld is, is omdat we het niet zien als een drug. Cocaïne en XTC daar zijn we bang van, maar van alcohol niet. Je hebt reclame van alcohol, maar ik heb nog nooit reclame gezien van “snuif je blij”. De eerste keer dat je wijn drinkt vind je dat niet lekker, maar je ouders zijn er om je verslaafd te maken. Je moet dat leren drinken, leren appreciëren. Of bier met je vrienden: bier, mannen weten waarom. We worden echt gebrainwasht langs alle mogelijke kanten om het te leren drinken, maar dat kan je enkel zien als je uit die spiraal bent.

Door: Livia Peeters en Stien Verdick