Bart Meese (29) woont in Gent en is in zijn vrijetijd vaak bezig met het milieu. Zo doet hij ook aan ploggen, een nieuwe fitnesstrend in Scandinavië waarbij je gaat joggen terwijl zwerfvuil opraapt. Het is dus niet alleen goed om je conditie op te bouwen, maar ook om je steentje bij te dragen aan het milieu. Ook in België begint ploggen stilaan populair aan het worden. Maar de moeilijkheid ligt bij het afval juist te sorteren.

“De eerste keer dat ik samen met een vriend ging ploggen kregen we onder ons voeten van de vuilnisophalers omdat we het in de verkeerde vuilbak gooide. Eigenlijk zou je na het ploggen nog naar de containerpark moeten gaan om je afval correct te sorteren en het is dat wat mensen tegenhoudt. Ik vind ploggen leuk omdat ik graag loop en graag bezig ben met het milieu. Maar als ik eerlijk ben ben ik in de winter minder geneigd om te ploggen dan in de zomer. Ik ga 3 tot 4 keer in de week lopen en in de zomer plog ik dan 2 keer per week. Als ik dan plog breng ik meestal 1 tot 2 volle zakken afval mee. Ik neem altijd een zak van de Delhaize want vuilniszakken zijn te groot en dan wordt het moeilijk om ze mee te sleuren. Onlangs ben ik ook gaan ploggen met de schepen van milieu in Gent Tinne Heyse en achteraf kwam afvaldienst Ivago het afval ophalen.

Met het ploggen voel ik wel dat ik een verschil maak, hoe klein die ook is. Zo heb ik ook al eens een vlog gemaakt over het ploggen en dat kwam toen in het nieuws van de VRT. Ik vind het mooi dat er belangstelling voor was en dat ik het kon delen met andere mensen.

Wie weet dat ik in de toekomst mensen vind die ook graag ploggen, zo zouden we onze krachten kunnen bundelen om zo andere mensen extra te motiveren.