Op 11 mei organiseerden Erasmusstudenten van de Universiteit van Antwerpen samen met vzw USOS een foodmarket, Mercado Verde, op het Hof Van Liere. Het voedselmarktje stond in teken van eerlijke handel en hoopte om studenten daar bewuster van te maken. Het was dan ook geen toeval dat het net op de Dag van Eerlijke Handel werd georganiseerd.

Het was de vierde editie van de markt die tot vorig jaar eigenlijk “Sustainable Market” heette. Dit jaar stond de bananenhandel van Nicaragua in de kijker. Zo kon je op het evenement zelf bananentrossen gaan wegen en vormde je een idee van hoe zwaar de bananenboeren het daar hebben. De extra uitleg die je kreeg gaf ook een idee van hoe de weg van de bananen op de velden tot in de supermarkt net verloopt, en waarom studenten beter voor fairtrade bananen zouden kiezen.

Fair Trade

Verder kon je er natuurlijk niet alleen kennis opdoen over fair trade producten maar natuurlijk ook lekkere gerechtjes en speciale (gezonde) voeding proeven. Zo stond er een kraampje met vers gemaakte granola van het Belgisch bedrijfje Floom. Zij maken sinds 2015 zelf artisanale granola en granolabars, maar ook verse muesli en gedroogd fruit. Verder had je ook kraampjes met verse smoothies, smoothie-ijsjes en sapjes. Zelfs bananenbier gemaakt van fairtrade fruit door het Nederlandse bedrijf Mongozo kon je er vinden. Als randanimatie was er ook een live band voorzien die typische Nicaraguaanse muziek speelde om in exotische sferen te komen.

Maatschappelijke Winst

Het doel van het marktje was voornamelijk maatschappelijke winst. Alle opbrengst ging naar een sociaal project in Nicaragua. In ons land wordt er ook maatschappelijke winst geboekt want bij de vorige editie hadden ze achteraf een kleine enquete gehouden waaruit bleek dat studenten na het evenement te bezoeken toch bewuster gaan winkelen en af en toe wat meer fairtrade producten aankopen.

Tekst & foto: Adizah A. Saliou.