Een maand lang zo veel mogelijk plastic uit je leven bannen om zo de plasticberg te verkleinen.  Dat is het doel van ‘Mei Plasticvrij’. Hoewel de opzet simpel is, lijkt het een bijna onmogelijke missie. Om je wegwijs te maken in plasticvrij winkelen, zie hier alvast een aantal milieubewuste winkels die je op weg helpen.

  • Robuust (Reyndersstraat 2, Antwerpen)

In Robuust kan je 100% verpakkingsvrij winkelen. In deze winkel – de eerste van België bovendien –  koop je biologisch, hervulbaar, natuurlijk, seizoensgebonden en verpakkingsvrij. Hoe werkt dat  dan? Alle producten in de Robuust winkel zijn verpakt in bulk, waardoor er geen plastiek aan de pas komt. Je neemt je eigen zakjes/doosjes/flesjes/potjes/… mee, en vult ze naar hartenlust. Je kan er naast voeding, bijvoorbeeld ook wasproducten kopen. Het kost wat meer tijd, maar dat compenseert met de kleinere plasticberg die je ervoor in de plaats krijgt.

  • Bio-Planet (Oudeleeuwenrui 32, Antwerpen)

Zoals de naam het zegt, koop je bij Bio-Planet biologische producten. Het is een doodgewone supermarkt, met die meerwaarde dat alles er biologisch en ecologisch is.

  • Think Twice  (Jezusstraat 18 & Lange Klarenstraat 21, Antwerpen)

Think Twice is een tweedehands winkel die duurzame en herbruikbare mode promoot door ze een nieuw leven te geven tegen een betaalbaare prijs. De winkel werkt met cycli van telkens zes weken. Tijdens de laatste twee worden er kortingen gegeven, met als hoogtepunt de 1-euro dag. Elk kledingstuk kan je er dan verkgrijgen aan slechts 1euro.

Het Natuurhuis (Otto Veniusstraat 29,  Antwerpen)

Voor alle vegetariërs en veganisten van deze wereld is er het Natuurhuis. Hun missie: producten verkopen met respect voor mens en natuur. Alles is er dus van natuurlijke oorsprong. Bovendien probeert de winkel ook zoveel mogelijk in te zetten op ecologisch afbreekbaar materiaal en losse producten.