Op zondag 12 mei werd er in Antwerpen een mars georganiseerd tegen (seksueel) geweld. Deze kwam er naar aanleiding van de moord op Julie. Zo’n 15000 mensen liepen mee om te strijden voor een betere wereld. Ik ging op pad om te zien wat de Antwerpenaren daarvan vinden.

Ellen (20)

“Het nut ervan is niet te onderschatten vind ik. Op zo’n momenten valt echt op hoe groot het probleem is. Mensen steunen elkaar en zo durven anderen hun ervaringen delen. Het was voor mij ook echt een kippenvelmoment om ’s avonds op het journaal te zien hoeveel mensen samen waren. Ik hoop dat het ook een beetje een wake-upcall is voor politici en het gerecht. Er zijn toch wel enkele dingen misgelopen in de zaak van Julie. Maar denken hoe het anders kon gaan heeft toch geen zin.”

Erna (63)

“Ik vind het spijtig dat het 2019 is en zo’n dingen nog steeds moeten gebeuren. Er is op dat vlak precies nog niet veel veranderd tegenover 20 jaar geleden of toen ik jong was. Meisjes en vrouwen kunnen niet veilig over straat wandelen en dat vind ik niet kunnen. Als er niets veranderd dan durven ze binnenkort zeker niet meer buiten te komen. De nadruk mag niet enkel liggen op vrouwen. Ook mannen moeten weten dat ze zich veilig kunnen voelen en dat er naar hen wordt geluisterd.”

Eric (54)

“Ik ben niet zeker of zo’n mars effect gaat hebben. Het is geweldig om te zien hoe de bevolking samen strijdt, daar niet van. Maar het moet aankomen bij politici en het gerecht. Zij hebben in handen hoe deze problematiek wordt aangepakt. Als zij het systeem niet aanpassen en zorgen voor betere begeleiding dan kunnen er zo nog veel situaties voordoen.”