Het M HKA heropende op donderdag 27 april feestelijk zijn deuren na twee maanden sluiting. Met het oog op internationalisering ging het M HKA toe voor verbouwingswerken. Het museum  presenteert zich vanaf nu als ambassadeur van de Vlaamse hedendaagse kunst.

De directie verlegde de focus van het museum van kunsthal naar kunstmuseum der Vlaamse kunst. Hiermee wil het museum de Vlaamse kunst nog meer internationaliseren. Waar er vroeger alleen tijdelijke tentoonstellingen te vinden waren, presenteerde het M HKA bij de opening de eerste permanente Vlaamse kunstexposities. Enkele tentoonstellingen die nu een vaste waarde zijn, komen van bekende Vlaamse kunstenaars zoals Jan Fabre en Panamarenko.

Ook beginnende kunstenaren krijgen vanaf heden een kans om hun werk tentoon te stellen. Het M HKA presenteert haar eerste samenwerking met de kunstenaarsgroep Jongbloed, die bestaat uit jonge kunstenaren van 16 tot 24 jaar. Met het interactieve kunstwerk “Fallen Astronaut” stuurt de kunstenaarsgroep de bezoeker op een overlevingstocht doorheen het kunstwerk.

Enkele honderden bezoekers woonden de feestelijke opening bij. Deze eindigde met een receptie op het dakterras, waarbij een band live muziek verzorgde. Bezoekers kunnen het museum nog gratis bezoeken tijdens de feestweek tot zondag 30 april.

 

Door: Joppe de Bruijn