Net zoals Europa duizenden vluchtelingen heeft ontvangen, moeten nu ook veel Latijns-Amerikaanse landen op zoek gaan naar verblijfplaatsen voor vluchtende Venezolanen. De VN verklaarde de situatie als een humanitaire crisis en de Venezolanen als erkende vluchtelingen.

Read it in English 

HET KOOKPUNT BEREIKEN

Meer dan 600.000 Venezolanen hebben duizend kilometers gelopen om de grens met Colombia te kunnen oversteken. Het Rode Kruis in Colombia heeft meegedeeld dat ze bijna 1 miljoen Venezolanen hebben ontvangen, die vaak reizen zonder bagage, geld of een verblijfplaats. Een jonge Venezolaan informeerde NTN24 (online nieuwskanaal) dat hij kilometers reisde in verschillende bussen tot hij van zijn geld, tas en schoenen werd beroofd. Toch besloot hij de rest van de honderd kilometer te lopen zonder schoenen omdat ‘blijven erger was’.

Ongeveer 4,5 miljoen Venezolanen hebben het land verlaten vanwege de precaire situatie. Veel nationale kranten melden dat het aantal kinderen dat sterft van de honger kan worden vergeleken met het aantal oorlogsslachtoffers van Irak. Dollar Today, een van de weinige online nieuwskanalen in Venezuela, verklaarde dat er één kind per dag sterft aan ondervoeding.

De humanitaire crisis heeft honger en dood veroorzaakt. Sterven als gevolg van een gewone griep is een veelvoorkomende doodsoorzaak geworden vanwege het gebrek aan medicijnen en de schaarste aan basisbehoeften. De situatie wordt elke dag slechter. Een lid van de stichting “I Love Venezuela” verklaarde dat moeders hun eigen luiers maken met plastic zakken en ducktape. Internationale media die verslag proberen uit te brengen over de situatie, zoals de New York Times onlangs probeerde, worden van hun apparatuur ontnomen en gedeporteerd met een dreiging van arrestatie bij terugkeer.

Landen in de Latijns-Amerikaanse gemeenschap zetten zich in om te helpen. Venezolanen krijgen ook hulp van de internationale gemeenschap. De VN heeft onlangs aangekondigd dat de Venezolaanse situatie als een humanitaire crisis moet worden beschouwd en moedigde aan de landen die bij de organisatie horen om de burgers uit Venezuela als asielzoekers te behandelen en ze niet terug te sturen naar hun land.

 

 “OPEN DE GRENZEN”

Miljoenen Venezolanen smeken de Colombiaanse ambtenaren om de grenzen te heropenen. Vanwege de Colombiaanse verkiezingen, bevolen nationale functionarissen echter de sluiting van de grenzen tot het einde van het verkiezingsproces. Daarna werden de grenzen toch met succes heropend en bevestigde het Colombiaanse Rode Kruis dat de stroom van vluchtende Venezolanen exponentieel blijft stijgen.

 

ELECTORAL BOYCOTT

Naarmate de datum van de parlementaire en presidentsverkiezingen in Venezuela dichter bij komt, wordt de situatie nog erger. Vanwege alle “ongrondwettelijke acties van de president,” heeft de oppositie besloten deze “valse verkiezingen” te boycotten door niet deel te nemen aan deze verkiezingen. Dat verklaarde de woordvoerder van de opositiepartij MUD (Mesa de la Unidad Democratica). “De opkomst van de kiezer moet de mening van de meerderheid weergeven ”