Tweedejaarsstudenten Lynne en Tine van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten worden voor hun ‘Analague Motion Graphic’-project geholpen door drie opvallende huisdieren: tamme ratjes. Door in een rad te lopen, creëren de diertjes beelden.

Lector Multimedia Janna Beck legt uit: “De opdracht was om een Motion Graphic te creëren zonder elektriciteit te gebruiken, via een natuurlijke energiebron. De studenten moesten dus bewegend beeld creëren zonder hulp van een computer, beamer, … We gaan de ratjes in een bolvormig rad met zwarte lijnen en een tekening erachter laten lopen. Doordat de bal draait, krijg je een visuele animatie.”

Het project zal getoond worden tijdens de artistieke braderij met als werktitel ‘Boulevard National’ met kunstproject ‘Reflect’. Op 4 juni zullen verschillende werken in de vitrines van de Nationalestraat en de Kammenstraat getoond worden, onder andere de ‘Lab Rats’.

Klasdieren: Lab Rats

De studenten vonden inspiratie uit een Youtube-filmpje: “Voor ons vak Multimedia kregen we de taak om een analoge ‘Motion Graphic’ te maken,” legt studente Lynne uit. “In een filmpje had ik een hamster die in een rad liep gezien, waardoor een systeem in werking werd gezet dat een tekening maakte. Dat vond ik tof! Alleen zijn hamsters nachtdieren, dus zochten we naar dieren die ook overdag wakker zijn. Zo zijn we op ratten gekomen.”

De ratjes staan in een lokaal van Max Lab de Academie. Max Lab is een onderzoeksplatform van de opleiding elektronica-ICT en van de afdeling Multimedia binnen Grafisch Ontwerp dat experimenteert met media en art. “Ik vond het een goed idee om Lab Rats voor Max Lab te hebben,” vertelt Janna. “Sommige mensen vinden het vieze beesten, maar de meeste studenten vinden ze fantastisch en zien ze ondertussen als ‘klasdieren’.”

Spelen met ratjes

De huisdieren worden door de studenten en de lector verzorgd. “Toen Tine en ik op een dag niet op school konden zijn, sprongen meerdere klasgenoten op de kans om de ratjes te verzorgen,” lacht Lynne. “Sindsdien verzorgt iedereen ze. Ze zijn echt populair!”

“We hadden eens een Masterclass die in dit lokaal doorging. De kooi bleef in de hoek van het lokaal staan, dat was nooit een probleem,“ legt de lector uit. “Af en toe pakte iemand een van de ratjes uit de kooi om ermee te spelen. Vooral de witte rat vindt het leuk om gestreeld en opgepakt te worden.”

Leerproces

“ ’s Avonds neem ik de Lab Rats naar huis, waar mijn dochtertje en de buurkinderen met hen komen spelen,” vertelt Janna. “De ratten moeten nog in het rad leren lopen, maar dat zullen de kinderen hen aanleren. Ze zijn verzot op de diertjes.”

Nadat het project afgelopen is, zullen de ratjes geadopteerd worden. “Het is nog niet duidelijk wie ze zal opnemen, maar er zijn genoeg kandidaten!” klinkt het enthousiast bij de lector.

Collectiv National

Lector Janna heeft ook een kunstgalerij, Collectiv National. De galerij zal in het voorjaar met kunstenaars werken presenteren in de winkelvitrines van de Nationalestraat en de Kammenstraat. Op 4 juni zullen ook de Lab Rats meedoen tijdens Reflect. Het Motion Graphic-project met de ratjes zullen in Collectiv National zelf te bewonderen zijn.