Veel vluchtelingen zoeken hun toevlucht in Europa. Wij moeten die mensen zo goed mogelijk op weg helpen in een cultuur die nieuw is voor hen. Kan kunst daar een rol in spelen en moeten deze immigranten zich massaal naar musea reppen? Wij vroegen het Estelle Pietrzyk, directrice van het MAMCS in Straatsburg. .

“Het onthaal van vluchtelingen verloopt in verschillende fasen. De staat ontvangt ze en dan is het aan de steden. Wanneer vluchtelingen in Frankrijk aankomen, moeten ze allereerst zorg krijgen, vind ik. Onderdak, een veilig gevoel en indien mogelijk een weerzien met familie. Een museumbezoek hoort niet bij de primaire behoeften. Voor de volgende generaties kan een museum wel een belangrijke rol spelen. Ze moeten zich thuis voelen en de cultuur leren kennen. Daar kan een museum bij helpen.

We mogen niet iedereen over dezelfde kam scheren. Het opleidingsniveau verschilt van persoon tot persoon en net zoals bij ons zijn er individuen die van nature minder waarde hechten aan kunst. Die mensen mogen we niets opleggen. Al hopen we wel dat we iedereen kunnen bereiken die op zoek is naar een beetje cultuur.

Meer dan een sleutel naar integratie, denk ik dat musea een middel kunnen zijn om de Franse bevolking kennis te laten maken met andere culturen. We openen hun ogen en zo worden ze beetje bij beetje gesensibiliseerd over de komst van mensen uit andere oorden. Vorig jaar hadden we hier een expositie met werken van jonge artiesten uit Kazachstan. Niet meteen een hip onderwerp, maar de tentoonstelling was een enorm succes. Daar kunnen wij alleen maar blij om zijn en deze politiek proberen we verder te zetten.

Verder krijg je in het museum ook de kans om dingen te leren op een leuke manier. Museum komt van het woord muze en moet dus een inspiratiebron zijn. Je kan artiest worden omdat het in je genen zit, maar veel artiesten pikken het ergens anders op, zoals in een museum of op een tentoonstelling. Zo creëert kunst mee de artiesten van de toekomst.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde museumbezoeker een jonge vrouw is tussen 25 en 35 jaar die hogere studies gedaan heeft. Maar we willen iedereen de kans geven tot een museumbezoek. Daarom zijn we toegankelijk voor anderstaligen, doven, blinden, enzovoort. We zijn ons bewust van het feit dat sommigen niet de mogelijkheid bezitten om musea te bezoeken, gevangenen bijvoorbeeld. Dan brengen wij het museum naar hen. We gaan ter plaatse en brengen iemand mee die vertelt en verschillende werken toont. Eens per maand is er ook een dag dat het museum gratis toegankelijk is.

Zo hopen we iedereen te bereiken. Dat is belangrijk, want een museum is een publieke instelling: we werken voor de hele bevolking. Niet alleen voor die jonge vrouw met haar masterdiploma. Cultuur is een basiswaarde voor iedereen!”

 

Geschreven door Marie Van Dyck & Julie Van Puyenbroeck