Take a bow.

Op 11 mei 2019 gebeurde voor de Griekse Next Gen-speler Stefanos Tsitsipas het ondenkbare. Hij presteerde wat velen onmogelijk achtten. Hij versloeg de Spaanse nummer 2 van de wereld Rafael Nadal op gravel en laat gravel nu net Nadal zijn favoriete ondergrond zijn. Ze noemen hem ook niet voor niks “The King of Clay”. Het was meteen ook Tsitsipas zijn eerste keer dat hij van Nadal won en hij deed dit met 6-4 2-6 6-3.

Vier ontmoetingen heeft de jonge Griek nodig gehad om de Spaanse stier voor de eerste keer op de knieën te krijgen. Het was hun tweede ontmoeting op gravel. Vorig jaar was het tijdens Tsitsipas zijn doorbraakweek. Hij bereikte toen de halve finales van het ATP-tornooi van Barcelona. Toen was Nadal overduidelijk nog de beter van Tsitsipas want toen won die met 6-2 6-1.

Dit jaar hadden ze elkaar eerder al eens getroffen maar dan in de halve finale van de Australian Open. Nadal won toen met 6-2 6-4 6-0 van Tsitsipas die toen zeer ontgoocheld was na de wedstrijd. Achteraf kreeg hij nog wel lovende woorden van Nadal maar die leken weinig te compenseren. Tsitsipas zei toen dat Nadal een zeer aparte gave heeft en die is dat hij zijn tegenstander slecht doet spelen want tot dan haalde Tsitsipas nooit zijn niveau tegen “Rafa”.

Na zijn overwinning in Madrid kon hij zijn geluk niet op. Hij plaatste zijn overwinning op gravel tegen Nadal nog boven zijn overwinningen tegen Roger Federer (Zwi) en Novak Djokovic (Ser) en noemde het de mooiste zege uit zijn nog prille carrière.

Persoonlijk schat ik dit ook in als Stefanos zijn strafste zege uit zijn carrière tot nu toe maar hij zit nog niet op het niveau van Nadal, Federer of Djokovic die week in week uit blijven presteren op het allerhoogste niveau. Daar mist hij nog regelmaat in, maar wanneer hij op zijn best speelt ben ik ervan overtuigd dat hij iedereen pijn kan doen.

In het volgende interview zie je het ongeloof op zijn gezicht:

Een glimlach tot achter zijn oren

De volledige persconferentie van Tsitsipas achteraf vind je hieronder:

Still Smiling