De Antwerpse straten zijn de laatste jaren properder geworden. Dat blijkt uit de verminderde hoeveelheid zwerfvuil in het Antwerpse straatbeeld. Het zou volgens de stad gaan om een daling van vijftien procent ten opzichte van 2009. Toch heeft Antwerpen nog een hele weg af te leggen.

Vuilnis in de vuilbak

Een nieuwe sensibiliseringscampagne moet de inwoners en toeristen bewust maken van het afval in de Antwerpse straten. Onder de titel ‘Kleine daad, groot resultaat’ spoort de stad mensen aan om afval in de vuilnisbakken te gooien en niet op straat.

Sigarettenpeuken en kauwgom

‘Kleine daad, groot resultaat’ legt de nadruk op de sigarettenpeuken en kauwgom tussen de straatstenen. Het gaat om kleine stukken afval die moeilijk weg te vegen is. Voor de straatvegers is het een tijdrovende opdracht om alle kauwgom en sigarettenpeuken van de grond te schrapen. Om nog te zwijgen over de ergernis bij het verwijderen van een kleverige kauwgom van een schoenzool.

Een kleine daad

Zwerfvuil is een probleem in grote steden. Jaarlijks verzamelen de verschillende stadsdiensten in Antwerpen zo’n 5.400 ton zwerfvuil. Als iedereen meewerkt aan een propere stad, dan is een sensibiliseringscampagne overbodig en kunnen studenten in een propere stad genieten van alles dat Antwerpen te bieden heeft en het studentenleven.