De meest feestelijke periode van het jaar maar tegelijk ook de meest sentimentele, zijn hoogstwaarschijnlijk die paar laatste dagen van december. Cadeautjes, veel eten en vooral ook net ietsje meer liefde aan elkaar geven als normaal. Dat is Kerst. Over het algemeen gaan we ervan uit dat iedereen gek is op die periode. Al staat niet iedereen te springen om een maand lang het heilige feest met al haar bijkomende voorzieningen te vieren. Voor Louise Peeters (16) is het een periode waar hij een jaar lang tegen opkijkt. “Ik vind het vreemd dat we familie waar we een jaar lang niet naar omkijken plots in december ‘toch zo hard gemist hebben’, en dat alleen omdat we ons sociaal verplicht voelen.”

“De slingers, de kalkoen, de onpersoonlijke cadeautjes. Voor mij is het allemaal overroepen. Ik vind de gedachte achter Kerst heel mooi, een periode in het jaar waar je samenkomt met je familie en tijd maakt voor elkaar. Het is alleen jammer dat bij veel families de traditie stand wordt gehouden uit gewoonte, niet omdat ze oprecht zin hebben om elkaar terug te zien.”

“Bij mij thuis is het niet veel beter, mijn familie woont in Portugal dus daar gaan we dan jaarlijks heen om elkaar terug te zien. Maar sinds dat mijn opa enkele jaren geleden is gestorven is het hele gebeuren totaal veranderd. De sfeer is niet meer wat het ooit geweest was en Kerst lijkt plots een heel triestige bijeenkomst te zijn geworden. Toch wil ik mijn kat niet sturen, want ik weet dat mijn familie ervan geniet om mij terug te zien, alleen denk ik dat er een betere manier is om Kerst aan te pakken. Wat als we het hele traditionele gedoe nu eens zouden laten voor wat het is en zouden doen waar we allemaal zin in hebben?”

Hoe zouden de laatste dagen van het jaar eruit zien als iedereen gewoon doet waar hij zin in heeft in plaats van zich te houden aan de traditionele verwachtingen?

“Kerst hoeft niet te bestaan uit de hele waslijst met activiteiten en versnaperingen die er normaal gezien verwacht worden op een feestje op 24 december. Ik denk dat Kerst heel leuk kan zijn, maar niet op deze manier. Hoe zouden de laatste dagen van het jaar eruit zien als iedereen gewoon doet waar hij zin in heeft in plaats van zich te houden aan de traditionele verwachtingen? Als je een slechte band hebt met je familie hoef je je niet verplicht te voelen om je avond met hen door te brengen. Als je schoontante en je nonkel al jaren met elkaar in de clinch liggen, waarom blijven ze zich dan verplicht voelen om Kerst samen te vieren? Waarom gooien we niets eens alle gewoonten en gebruiken aan de kant en doen we wat we willen? Een feestje met al je vrienden en in plaats van kaasfondue en kalkoen hamburgers en chips. Kerst kan ook op een totaal andere manier worden ingevuld, eentje die misschien leuker is voor iedereen. Laten we dáár een traditie van maken.”