Factchecking wordt in tijden van Fake News steeds belangrijker voor een journalist. Lezers worden er door belaagd op sociale media en het is aan ons om er de leugens tussenuit te halen. Niet altijd even makkelijk.

Als je fake news zegt, zeg je natuurlijk ook Donald Trump. De president van de Verenigde Staten heeft een hekel aan de leugenpers. Toch weet zo goed als iedereen dat ook hij het niet altijd bij het rechte einde heeft.  Maar wat is nu eigenlijk wel en niet waar wanneer hij opschept over wat hij allemaal al verwezenlijkt heeft tijdens zijn presidentiële carrière? Kan iemand er nog aan uit?

Dat is wat ze bij The Washington Post waarschijnlijk ook dachten. Zij introduceerden onlangs nog een nieuwe factcheckcategorie, the Bottomless Pinocchio. Voor alle foute uitspraken die Trump ondertussen al meer dan 20 keer heeft herhaald. En het is absoluut de moeite om eens te bekijken. Wist je bijvoorbeeld dat Trump ondertussen al 124 keer heeft herhaald dat zijn tax cut de grootste in de geschiedenis was? Terwijl hij eigenlijk maar op de 8e plaats komt. Of dat Trump al 92 keer beweerd heeft dat de VS begonnen is aan het bouwen van een muur? Terwijl er nog helemaal niets van de muur staat? In de 2 jaar dat Trump president is, heeft hij al meer dan 7600 valse of misleidende claims gemaakt.

Je kan op de site ook exact zien wanneer en in welke context hij alle leugens vertelde.